Geminor-eierne bytter 40 % av selskapet med aksjer i Quantafuel

Kjetil Vikingstad og Ralph Schöpwinkel overdrar 40% av aksjene i Geminor til Quantafuel. Tilbake får de 2,7 millioner aksjer i plastgjenvinningsselskapet. Disse aksjene har mangedoblet sin verdi i løpet av fjoråret og med dagens kurs tilsvarer denne transaksjonen snaue 200 millioner kroner.

Kjetil Vikingstad sier til Kretsløpet at Geminor vil fortsette sin omfattende virksomhet innen brenselproduksjon basert på restavfall og trevirke som før. – Det er det vi lever av. Men vi ønsker altså å styrke vår verdikjede med å få mer plast over til materialgjenvinning. Dette er nybrottsarbeid, og slik vi ser det er det Quantafuel som har kommet lengst mot en løsning som kan ta unna volumer. Det er virkelig noe gjenvinnere og sorteringsanlegg over hele Europa skriker etter, sier han.

I første omgang skal Geminor levere 20 000 tonn utsortert plast til Quantafuels anlegg i Skive i Danmark, som nå står klart til drift. – Det er ikke så mye, men det er håndfaste planer om flere anlegg, sier Vikingstad.

Quantafuels anlegg for kjemisk gjenvinning av plast i Skive er nå under innkjøring. Det har kapasitet til å ta unna 20 000 tonn i året, men det vil ennå gå en stund før det er i full produksjon.

Og Kjetil Bøhn, adm. dir. i Quantafuel sier de er i god gang i Kristiansund, der de i fjor vår kjøpte gjenvinningsaktøren Replast. – Her blir det en kombinasjon av mekanisk og kjemisk materialgjenvinning av plast. Den mekaniske linja står der allerede, nå bygger vi en pilot med kapasitet på 10 tonn i døgnet for kjemisk gjenvinning. Begge deler skal være operative i løpet av våren, sier han.  På spørsmål om hvorfor det er nødvendig å bygge en pilot i Norge når det dras i gang en fullskala fabrikk i Danmark svarer Bøhn: – Anlegget i Danmark er designet for å produsere en betydelig andel diesel. I Kristiansund vil vi produsere bare nafta, som er best egnet som råvare for ny plast. Alt vi gjenvinner kjemisk skal bli ny plast hos BASF i Sveits, sier Bøhn.  Han forteller også at de arbeider med å etablere en større fabrikk i Esbjerg i Danmark, med en kapasitet på 80 000 tonn. – Her er vi prosess med bygge- og utslippstillatelser, sier han.

Bøhn sier det er avgjørende for dem å ha tilgang på tilstrekkelige volumer plastavfall av riktig kvalitet. – Geminor har vist seg særdeles dyktige på håndtering og logistikk og er til stede i nesten hele Europa. Vi er veldig glade for å få med dem på laget, sier han.

Kjetil Bøhn er glad for at Geminor vil bruke sin kompetanse til å skaffe dem egnet råstoff til sitt operative og sine framtidige anlegg.

Kjetil Vikingstad sier at Quantafuels inntreden på eiersiden ikke vil påvirke Geminors organisasjon, både han og Schöpwinkel fortsetter i sine stillinger, det samme gjør de 80 ansatte. – Men vi kommer naturligvis til å fokusere mer på å få ut plast til materialgjenvinning. Vi håndterer store volumer og dette er en aktivitet som passer godt sammen med produksjon av avfallsbrensel, sier han.