St1 går inn i biogass

Det finske energiselskapet St1 Nordic går gjennom sitt svenske datterselskap nå inn i biogassbransjen. Det skjer ved oppkjøp av selskapet E.ON Biofor Sverige AB, som har seks produksjons- og oppgraderingsanlegg for biogass i Sør-Sverige, og en 30% markedsandel for biogass til veitransport i landet.

Det er dermed en stor energiaktør som nå entrer biogassarenaen. Gjennom 1500 stasjoner står selskapet for rundt 20% av drivstoffsalget i Norden. I Norge er St1 godt synlig langs veiene etter at selskapet i 2015 kjøpte Shell sin nedstrømsvirksomhet, og St1 i dag 279 stasjoner.

Selskapet ble grunnlagt av den finske oljemegleren Mika Anttonen i 1995 under navnet GreenEnergy Baltic, og han er fortsatt styreleder og majoritetseier. Og selskapet gjør mer enn å distribuere fossilt drivstoff, det produserer bioetanol ved seks anlegg i Finland. St1 har også et stort oljeraffineri i Gøteborg, her er også en hydrogenproduserende enhet under oppbygging. Selskapet har også engasjert seg i havvind-prosjekter i Finnmark, gjennom selskapet Grenselandet as, og går altså nå også inn i biogassproduksjon.

St1 sin visjon er ifølge pressemeldingen å «være ledende på produksjon og salg av CO₂-bevisst energi», og å gå inn i biogassmarkedet oppgis å være et konkret og langsiktig ledd i en vekststrategi. – Ved å investere i fornybar energi og i omstillingen av energisektoren, samtidig som vi sikrer lønnsomhet, løser vi globale energiutfordringer, sier salgsdirektør Mika Wiljanen i pressemeldingen.