Millionstøtte til forstudie av kjemisk gjenvinning av plast

Fortum har fått bevilget seks millioner kroner fra Energimyndigheten i Sverige til å gjennomføre en forstudie om kjemisk gjenvinning av plast.

Forstudien skal teste og vurdere hvilke avfallsstrømmer og sorteringsmetoder som egner seg for kostnadseffektivt å kunne skaffe plastindustrien en CO2-nøytral råvare. Det skriver plastnet.se.

-Avfall kommer i større grad til å bli ny råvare innen alle sektorer. Betydelige andeler av plasten er i dag vanskelig å materialgjenvinne. Ved hjelp av kjemisk gjenvinning er målet å øke denne andelen kraftig og denne forstudien vi nå har fått penger til skal sørge for å få fram CO2-nøytral råvare til Borealis plastreturraffineri, sier Johanna d´Annibale, Manager Strategy Portfolio & Projects ved Fortum Recycling & Waste til plastnet.se.

Forstudiens totale budsjett er på om lag 12 millioner kroner, noe som innebærer at Energimyndigheten finansierer 50 prosent av studien. Både på EU-nivå og i Sverige er ambisjoner og mål for å øke gjenvinningsgraden av plast store. Det er behov for mer enn dagens mekaniske gjenvinning av plast for å nå disse målene, så satsing på nye gjenvinningsmetoder og teknologier for å gjøre det mulig å gjenvinne blandede plastfraksjoner som i dag ikke lar seg gjenvinne mekanisk, er nødvendige for å nå klimamålene, kan man lese der.

 

Les også: Innovasjon Norge støtter Geminors utviklingsarbeid i Sverige