Halden kommune skal gjenvinne plast med ny teknologi

Halden kommune og Rena Quality Group AS (RQG) signerte 31. august en avtale om å etablere et testanlegg for plastgjenvinning. Anlegget skal benytte pyrolyseteknologi og etableres ved kommunens avfallsanlegg i Rokke utenfor Halden.

Det er RQG som skal investere og levere et komplett prosessanlegg, mens Halden kommune blant annet stiller med arealer og kompetanse. Ingen av partene skal stille noen økonomiske garantier i prosjektet. Avtalen mellom RQG og Halden kommune er et pilotprosjekt på tre år, med store muligheter for utvidelser både under pilotperioden og i etterkant, ifølge en pressemelding fra kommunen. Bak RQG står investeringsselskapet Eagle Group, der den lokale forretningsmannen Roy Moberg har en sentral posisjon.

Det heter her videre at det vil være plastavfall innlevert til Rokke avfallsanlegg, miljøstasjonene i Halden og fra lokalt næringsliv som vil bli gjenvunnet ved hjelp av pyrolyseanlegget. Renovasjonsansvarlig i Halden kommune Kåre Svein Edvardsen sier til Kretsløpet at de først vil teste teknologien med plast fra gjenvinningsstasjonene sine, en fraksjon som i dag går til energigjenvinning.

Det er også produsert en tre minutters animasjonsfilm om prosjektet som ligger på Halden kommunes nettsider. Her framgår det at plastavfallet skal grovkvernes før det går til en pyrolyseenhet plassert i en kontainer. Den ferdige pyrolyseoljen går til lagertanker og hentes med tankbil, mens ikke kondenserbar gass fra prosessen går til strømproduksjon i en generator.  Edvardsen understreker overfor Kretsløpet at det dreier seg om er testprosjekt med begrenset om fang og varighet. – Anlegget er lite, vi snakker om 300 tonn i året, men det er ikke vanskelig å koble på flere moduler. Litt av poenget er å se om en liten og lokal løsning kan fungere. Men problemet er jo stort, det finnes veldig mye plastavfall som ikke egner seg til mekanisk gjenvinning. Vi er åpne for å teste ut andre typer plast og se om de er egnet i denne prosessen, sier han.

ÅPEN: Renovasjonsansvarlig Kåre Edvardsen i Halden ønsker andre med plastavfall velkommen til å teste dette ved anlegget når det står klart i mars.

Og sammenlignet med andre etableringer i gjenvinningsbransjen snakker vi om en lynrask prosess, anlegget skal være på plass allerede i mars 2022, det er fem måneders leveringstid på teknologien.  – Dette er et prøveprosjekt der vi er glade for å ha med Halden kommune som nytenkende pilotkunde. Vi i RQG har erfaring med pyrolyseteknologi fra oljebransjen og ser store muligheter for å anvende teknologien også innenfor plastgjenvinning. Anleggsløsningen som blir levert på Rokke er utviklet i samarbeid med tyske BioFabrik, som har flere operative anlegg i drift rundt omkring i Europa. Med en dokumentert gjenvinningsgrad på 85 prosent, vil anleggsløsningen være et viktig bidrag til det grønne skiftet, sier CEO i Rena Quality Group, Åsbjørn Dysvik, ifølge pressemeldingen.