Prisdryss for bedre bruk av plast

Denne gjengen fra Orkla Confectory og Snacks ble belønnet for å ha fått fram en gjenvinnbar snackspose i monomateriale som skal ivareta sprøheten i produktet. Fra venstre Stein Rønne, Kristin Gautvik-Minker, Gry Farhrendorff og Erik H. Sandø.

Det er returselskapene Grønt Punkt Norge, RENAS og Batteriretur som står bak dette arrangementet, som nå ble arrangert for fjerde gang og samlet mer enn 200 deltagere fra næringslivet.

Blant innslagene var presentasjon av de 49 bedriftene som har gjennomført det såkalte Plastløftet, og dermed forpliktet seg til å rapportere om 1. Økt bruk av gjenvunnet plastmateriale, 2. Kutt av unødig plast og 3. Design for gjenvinning. Og på arrangementet 4. mars ble de beste initiativene innen hver av disse kategoriene premiert. Juryleder Lars Brede Johansen fra Grønt Punkt mente det virkelig hadde vært mange gode kandidater å velge mellom. – Hadde jeg sagt det for to år siden hadde det kanskje vært en mild løgn, i dag er det definitivt sant, sa han.

Og det var da heller ikke symbolske handlinger som ble trukket fram. I kategorien for økt bruk av gjenvunnet plast vant Ringnes, som i fjor lanserte sine nye Imsdal vannflasker, de første norske panteflaskene med 100 % resirkulert plast, og med det er forbruket av jomfruelig plast foreløpig redusert med 550 tonn.

Hanne Vetaas fra Handelshøyskolen BI fikk pris for å ha gått tilbake til porselen og glass i kantinene og dermed halvert restavfallsmengden fra de 17 000 studentene.

Hanne Vetaas fra Handelshøyskolen BI fikk pris for å ha gått tilbake til porselen og glass i kantinene og dermed halvert restavfallsmengden fra de 17 000 studentene.

Handelshøyskolen BI Campus Oslo vant prisen for kutt av unødig plast. Etter å ha byttet ut engangsplast med porselen og glass i kantinene, har de spart over 1/2 million engangskopper og redusert restavfallsmengden fra 214 til 106 tonn, altså mer enn en halvering. Rådgiver Hanne Vetaas sier til Kretsløpet at økonomisk går omleggingen omtrent i null. – Det er jo mer arbeid og vi har kjøpt nye oppvaskmaskiner, sier hun.

I klassen design for gjenvinning gikk prisen til Orkla Confectory og Snacks, for nye Kims potetgullposer i ren polypropylen. Chipsposer har hittil vært vanskelige å resirkulere, siden de har en aluminiumsfilm på innsiden. Men nyvinningen gjør at i 2020 vil 10 millioner KIMs-poser kunne gjenvinnes til samme type plast igjen.


Chipsposer har hittil vært restavfall, men disse består altså av gjenvinnbar plast.

Også Jotun ble hedret, for sitt utrettelige arbeid med å få fram malingsspann i resirkulert plast, men her er man foreløpig ikke helt i mål.