– Investorene begynner å bli edru

– Den grønne bobla har sprukket akkurat som den såkalte dotcom-bobla gjorde i mars 2000. Men det betyr ikke at det grønne skiftet er avlyst, internett var jo heller ikke et blaff. Men ikke alle som prøver får det til og investorene begynner nå å bli mer edru.

 

Dette var blant de mange budskapene sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 serverte tilhørerne på seminaret Grønn Konkurransekraft. – Det finnes mye kapital og interessen for «grønne» investeringer er enorm. Dette har ført til at mange nyetablering som ikke vil tjene penger på lenge har blitt veldig høyt priset. Men ikke alle får det til, og som kurven viser begynner investorene nå å bli mer nøkterne. Akkurat det samme skjedde i 2000, men den digitale utviklingen stoppet ikke av den grunn. Jeg tror det samme vil skje nå, det grønne skiftet vil fortsette og noen selskaper vil tjene penger på det, andre ikke, sa Andreassen.

Han tok ellers et oppgjør med all sutringen som har blitt bragt til torgs på grunn av dyrere strøm, bensin og mat. – Vi får en lønnsvekst i år på 3,5% og det utgjør mer enn prisøkningen på disse varene. Problemet for norsk økonomi nå er heller at det går for bra, etterspørselen er stor og arbeidsledigheten er rekordlav. Faren er at bedriftene overbyr hverandre i kampen om arbeidskraft som ikke finnes. Det siste som trengs nå er at staten deler ut enda mer penger. Da skyter inflasjonen ytterligere fart og rentene må ubønnhørlig økes. Med dagens gjeldsgrad vil det bety langt mer for folk enn litt dyrere strøm og mat, sa Andreassen.