Varsel om byggeforbud på Langøya skaper bekymring

Tillatelsen til forlenget drift og deponering over havnivå i sydbruddet på Langøya har ikke falt i god jord hos lokalpolitikerne i Holmestrand. Nylig vedtok et flertall i kommunens Hovedutvalg for regulering, kommunalteknikk og miljø (RKM) å varsle at det kan bli nedlagt et bygge- og deleforbud på øya. Dette vil sette en stopper for planene og vekker stor bekymring.

I begynnelsen av februar ga Miljødirektoratet NOAH Solutions tillatelse til å lagre såkalt ikke-reaktivt farlig avfall over havnivå på Langøya fram til 2030. Dette skjedde til tross for sterk lokal motstand, et enstemmig kommunestyre i Holmestrand hadde gått imot planene.

Men politikerne i Holmestrand gir seg ikke uten sverdslag, 1. juni vedtok et flertall i RKM, bestående av representanter fra Høyre, FrP, MDG og KrF, å varsle at det kan bli nedlagt et bygge- og deleforbud på Langøya. Dette vil sette en stopper for planene om forlenget drift, siden det krever nye installasjoner på øya.

Men ikke alle politikerne i Holmestrand er enige i at dette vedtaket var fornuftig.  – I vedtaket 1. juni framkom det ikke hvilke konsekvenser det kan gi, blant annet for arbeidsplasser. Det er viktig å være klar over at det er reell fare for de ca 100 arbeidsplassene som er tilknyttet NOAHs virksomhet i Holmestrand. Men det er også snakk om større ringvirkninger. NOAH har 200 industrikunder, for 75 av disse er det kritisk hvis muligheten til å bli kvitt avfall på Langøya blir borte, sier ordfører Elin Gran Weggesrud, Ap, til Jarlsberg Avis. Så sent som i januar uttalte hun at Holmestrand hadde tatt belastningen med et deponi for farlig avfall lenge nok.

Andres bekymringer er mer forutsigbare. Både NHO og LO lokalt, Norsk Industri og naturligvis NOAH advarer mot konsekvensene. – Dette deponiet har vært og er en helt kritisk rammebetingelse for en rekke norske industribedrifter og avfallsforbrenningsanlegg. Dersom vedtaket i kommunen blir stående, kan Norge stå uten en løsning for uorganisk farlig avfall om kun kort tid, sier Stein Lier Hansen, adm.dir. i Norsk Industri.

Anders Lægreid, adm. dir. i NOAH har fortsatt en jobb å gjøre i forhold til politikerne. Men han avviser at det dreier seg om press. Foto: NOAH.

NOAH har på sin side bedt om individuelle møter med de fire politikerne i RKM som stemte for varselet om bygge- og deleforbud. Men direktør Anders Lægreid vil ikke kalle dette et press. – Vi ønsker dialog. Det handler om at vi lytter til hva politikerne er opptatt av og at vi gir dem relevant informasjon tilbake. Det er absolutt ikke noe ønske fra vår side om å øve press mot politikerne, sier han til Jarlsberg Avis.

Saken om det varslede bygge- og deleforbudet kommer opp igjen i et nytt møte i Hovedutvalget for regulering, kommunalteknikk og miljø 16. august.