Fortsatt mindre enn en tredjedel damer

Ifølge Miljødirektør Ellen Hambro var den første avfallskonferansen i 1992 svært mannsdominert. Det har endret seg, en opptelling Kretsløpet gjorde i 2009 viste at 29 prosent av de mer enn 800 deltagerne på konferansen var damer. Men deretter har det gått sakte, en opptelling av årets deltagerliste viser at kvinneandelen er 31,5 prosent.

Miljødirektør Ellen Hambro åpnet Avfall Norges årskonferanse 2022, som altså var 30-årsjubileum for arrangementet, sammen med klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Hun var en av ytterst få av de tilstedeværende som deltok på den første avfallskonferansen i Trondheim i 1992, da som ung saksbehandler i daværende Miljøverndepartementet.

Hun husket det som en konferanse dominert av gubber og kunne i årets åpningstale konstatere at bransjen har utviklet seg mye siden da. – Bransjen har blitt mye større, mer profesjonell og med langt flere damer, konstaterte hun fornøyd.

Kretsløpet har ikke vært i stand til å spore opp hvor stor kvinneandelen var på konferansen med «bare gubber» i 1992. Men vi gjorde en opptelling i 2009, da var 29 % av de rundt 800 deltagerne på konferansen i Bergen kvinner.

Siden da har personvern blitt veldig moderne og man blir ved påmelding gjort grundig oppmerksom på at  det er mulig å reservere seg fra å stå på navnelisten. Det medfører at bare 762 av årets drøye tusen deltagere står på lista med navn. Av disse er det 240 med fornavn som tyder på at de er kvinner, noe som utgjør temmelig nøyaktig 31,5%. Altså er fortsatt mer enn to tredeler av forsamlingen menn.

Ellen Hambro kunne forøvrig også konstatere at mye positivt har skjedd med avfallet i løpet av de drøyt 30 årene vi har hatt en avfallspolitikk. Men understreket også at vi ikke er i mål. – Avfallsmengden øker fortsatt jevnt og trutt, vi har ikke nådd målet om at den skal øke mindre enn BNP. Og vi kan ikke si at vi er i tetsjiktet i Europa på gjenvinning, sa hun.