– Finn en løsning på kammerset

Etter å ha hørt tidligere direktør Odd Terje Døvik forklare seg i fire timer og Returkrafts styreleder Lars Petter Maltby i tre timer foreslo tingsrettsdommer Ben Fegran at partene burde finne en løsning på kammerset. Men ingenting tyder på at denne oppfordringen vil bli tatt til følge.

FØLELSESLADD: Odd Terje Døvik la i retten ikke skjul på at tida etter eksplosjonen hadde vært tøff. – Men det er en dårlig skipper som går av når skuta lekker, sa han.

Rettsaken mellom Døvik og Returkraft startet mandag 12. september og tirsdag var det partsforklaringer. Det framgår av Fedrelandsvennens referat at tonen var svært kjølig mellom Døvik og Maltby. De to er tidligere kolleger fra St. Gobain i Lillesand og har også samarbeidet nært i de tre årene Maltby har vært styreleder i Returkraft. Men de har en høyst ulik oppfatning av hendelsesforløpet da Døvik ble sagt opp i vinter.

Og responsen på dommerens oppfordring var da også ytterst avvisende. – De vil ikke snakke med oss. Vi får ingen dialog med dem, sa Døviks advokat Ståle Myhre.  – For stor avstand mellom partene, var responsen fra Returkrafts advokat Nicolay Skarning. Han sa at Returkraft fire eller fem ganger har gjentatt tilbudet om en seks måneders sluttpakke til Døvik, tilsvarende cirka 800.000 kroner – for å forsvinne stille ut bakdøra.

Men å forsvinne stille ut bakdøra er ikke Odd Terje Døviks stil. I stedet hamret han løs på Miljødirektoratet, for å ha konkludert på feil premisser i rapporten som gir Returkraft ansvar for eksplosjonen i juni ifjor. Denne rapporten står sentralt fordi det ble oppgitt som en vesentlig årsak til oppsigelsen at Døvik ikke hadde orientert styret om innholdet i den.

Døvik gikk til sak mot Returkraft fordi han mener oppsigelsen er usaklig og han krever å få jobben tilbake. Men Returkraft hevder at de ansatte har mistillit til Døvik.

Han fikk derfor spørsmål fra selskapets prosessfullmektig Nicolay Skarning om hvordan han skulle løse disse konfliktene hvis han vinner saken og får jobben tilbake.

Tonen i retten illustreres av svaret fra Døviks prosessfullmektig, Ståle Myhre, han fyrte løs mot styreleder Lars Petter Maltby: – Har ikke du varslet i pressen at du og styret går av hvis Døvik får jobben tilbake? Er ikke problemet da løst?, sa han, ifølge Fedrelandsvennens referat.

Les mer om rettssaken og dommen i Kretsløpets neste papirutgave nr 5-22