Miljø skal vektes 30 prosent i alle offentlige anbud

Pris skal ikke lenger skal være det eneste kriteriet når offentlige anbud lyses ut. I en seanse på den fossilfrie byggeplassen til Tøyenbadet i Oslo varslet klima- og miljøminister Espen Barth Eide og næringsminister Jan Christian Vestre en skjerping av anskaffelsesregelverket.

– De grønneste tilbyderne skal vinne fram, sa Vestre. Det offentlige kjøper årlig varer og tjenester for 650 millioner kroner her i landet og representerer dermed en betydelig innkjøpsmakt. Regjeringen sender nå på høring tre alternative forslag til hvordan miljøbestemmelsen i regelverket for offentlige anskaffelser kan endres, med frist til 8. mars. Alle forslagene inneholder krav om at miljøhensyn skal vektes med minimum 30 prosent, men de skiller seg litt på hvilke innkjøp som skal omfattes. I det strengeste er formuleringen Miljøhensyn skal alltid vektes med minimum 30 prosent og høyere der det er relevant.» I de to andre begrenses kravet til å gjelde «områder med ikke uvesentlig miljøbelastning».

– Det siste året har jeg besøkt bedrifter over hele landet som leverer varer og tjenester til kommuner, fylkeskommuner og andre offentlige innkjøpere. Hver gang får jeg høre at næringslivet ønsker seg strengere klima- og miljøkrav. Derfor vil regjeringen gjøre slike krav til en naturlig del av alle anskaffelser som gjennomføres, for eksempel ved å vekte miljøhensyn med minst 30 prosent og høyere der det er relevant. På denne måten kan det offentlige øke etterspørselen etter grønne varer og tjenester, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Nå er ikke vekting av miljø i offentlige anskaffelser noe helt nytt. Dagens anskaffelsesforskrift presiserer at der miljø brukes som et tildelingskriterium, bør det som hovedregel vektes med minimum 30%. Men en undersøkelse Riksrevisjonen presenterte sist vinter viser at denne bestemmelsen bare har gitt begrenset høyt. Selv om 40% av de undersøkte anskaffelsene hadde miljø som en del av tildelingskriteriene, var det få som vekter miljø høyt. Bare 21% av de anskaffelsene som hadde miljø som en del av tildelingskriteriene, oppfylte intensjonen i forskriften om minimum 30% vekting, kom det fram der.

Men nå vil intensjonen altså bli et krav, om Regjeringen får det som den vil Og meningen er at dette skal tre i kraft allerede til sommeren. Og de første reaksjonene på forslaget er positive. – Dette er en gledelig nyhet og kan varsle et taktskifte, sier Kåre Fostervold, direktør for samfunnskontakt i Avfall Norge til E24.