Planlegger sorteringsanlegg for tekstilavfall i Norge

Selskapet Norwegian Re:Textile er i full gang med planleggingen av et sorteringsanlegg for tekstilavfall. Planen er at anlegget skal være i drift i 2024.

Foreløpig er ikke lokaliseringen helt avgjort. Braskereidfoss i Innlandet er et av alternativene, men etter at et par nye industrielle aktører har meldt sin interesse for å gå inn i selskapet har det dukket opp flere muligheter.

– Det viktige er at det er på et sted hvor det allerede er eksisterende industri og hvor infrastrukturen er på plass, sier daglig leder Knut Skinnes. Helst ønsker han å ta over et eksisterende industribygg som står tomt. – Det gir det aller minste klimaavtrykket. Alternativet er å bygge nytt med ombrukte materialer, legger han til. Det er også et poeng at området gir rom for eventuelle framtidige utvidelser og videreutvikling av tekstilhåndteringen.

Bak Re:Textile står utviklingsselskapet Våren, hvor Knut Skinnes er styreleder. – I Våren har vi sju startup-selskaper som vi jobber med å utvikle og som har omstilling av Norge som mål. Et av disse selskapene heter Vandre som startet opp i 2020 og som jobber med reparasjon og gjenbrukstjenester for tekstil. Gjennom det har vi fått innblikk i verdikjeden for tekstil og vi ble klar over behovet for resirkulering. Og for å få til et system for det, trenger man sorteringsanlegg for å få ut fraksjoner som er rene nok til å ha verdi og til å kunne resirkuleres. Det er første steget i den retningen, mener han.

I et samarbeid med de største interkommunale selskapene i landet er Norwegian Re:Textile med i en pilotutredning for å kartlegge hva som kan være den mest hensiktsmessige måten å samle inn tekstilavfall på når kravet om separat innsamling kommer i 2025. – Skal innbyggerne ha en egen pose hjemme, skal det være tekstiltårn ved siden av Fretex og Uff til det som er avfall og ikke gjenbrukbart, skal det være innsamling i butikk eller hvordan skal dette se ut? Vi håper å finne gode svar fram mot sommeren, sier Skinnes.

Våren er største eier i Re:Textile. Med på eiersiden har de også tekstilselskapet Varner AS med kleskjedene Cubus, Carlings, Bik Bok, Dressmann og flere, som største eksterne eier. Og nå er altså samtaler i gang med flere industrielle aktører som kan tenkes å ville gå inn. Men hvem disse er ønsker ikke Skinnes å røpe ennå. Og finansieringen av det hele er foreløpig ikke på plass. – Varner er villige til å gå inn med inntil 20 millioner i denne runden her. Og så kommer det jo an på hvilke avtaler vi får til med de vi er i dialog med nå. Det vil også avgjøre hvilke støtteordninger vi kan søke på fra det offentlige virkemiddelapparatet, sier han og opplever at de er i en god dialog med Innovasjon Norge. – Men foreløpig er det mange baller i lufta og for tidlig å lonkludere sier han. Målet er i hvert fall at anlegget skal være oppe og gå i løpet av 2024, og da må bygging starte i 2023.