Ny runde for opprydningen ved Søve gruver

Arbeidet med opprydning av det radioaktive slagget ved Søve gruver utlyses nå på nytt, temmelig nøyaktig ett år etter at en dom fastslo at den forrige utlysningen var i strid med regelverket.

 

I september ifjor tildelte Norsk nukleær dekommisjonering (NND) oppgaven med opprydning av Søve gruver til Isachsen Anlegg as, for 102 millioner kroner. Løsningen deres var å flytte massene til en nyetablert fjellhall i Nome, rundt 17 km unna Søve. Men tildelingen ble innklaget av en av de andre tilbyderne, Skolt/SafeClean as, som mente NND hadde brutt anskaffelsesregelverket i prosessen.

Søndre Østfold tingrett ga selskapet medhold i dette i desember ifjor, en dom som NND ikke anket. – Vi har besluttet å ikke anke rettens avgjørelse. Vi vil ta med oss læring fra denne anbudsprosessen i den videre planleggingen, sa sektordirektør teknisk Nils Bøhmer i NND etter at dommen falt. Nå lyses altså oppdraget ut på nytt, med tilbudsfrist ut januar og tildeling i løpet av våren.  At NND brøt anskaffelsesreglene når det gjaldt forhandlingsforbud og likebehandling ved forrige tildeling har altså forsinket oppstarten av arbeidet med mer enn halvannet år.

På spørsmål om hvorfor det tok så lang tid fra dommen i Søndre Østfold tingrett til ny utlysning sier Nils Bøhmer at de har brukt tid på å gjennomgå dommen sammen med Regjeringsadvokaten. – Og så har vi arbeidet med å forbedre og tydeliggjøre utlysningen av oppdraget, sier han.

Sektordirektør Nils Bøhmer i NND ser nå fram til å komme i gang med arbeidet med å rydde opp i det radioaktive slagget ved Søve gruver.

Slagget ved Søve gruver har allerede ligget der lenge, gruvedriften pågikk fra 1953 til 1965 og besto av å utvinne den magmatiske bergarten søvitt for produksjon av legeringen ferroniob. Men det finnes uran og thorium i gruveslagget som ble etterlatt i området. NND anslår at det er 2.500 kubikkmeter med lavradioaktiv masse som skal fjernes. I 2010 påtok staten seg ansvaret for å rydde opp, og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet påla i 2014 Nærings- og fiskeridepartementet å gjennomføre en permanent sikring av deler av materialet. Siden da har det blitt iverksatt flere initiativ for å rydde opp, men det har av ulike grunner ikke vært mulig å finne en løsning. NND fikk oppdraget med å rydde opp fra 2020 og arbeidet finansieres over statsbudsjettet.