– Ikke mulig å gjennomføre separat innsamling av matavfall i år

Få dager etter at forskriften trådte i kraft konstaterer daglig leder Pål Sverre Andgard i Nord-Gudbrandsdal Renovasjonsselskap (NGR) at det ikke blir mulig for dem å innføre separat innsamling i 2023. Stort investeringsbehov og lang leveringstid på nye biler er blant årsakene.

Andgard sier til lokalavisa Fjuken at det var kort frist fra forskriften ble vedtatt på forsommeren, til den trådte i kraft ved nyttår. – Å sortere matavfall krever overgang til dunkrenovasjon og at vi investerer i nye biler med to kammer. Her er det for tida 15-18 måneders leveringstid. Det betyr at det ikke er praktisk mulig for oss å kjøre ruter for matavfall i 2023. Å kjøre ekstra ruter med eksisterende biler vil gi urimelig høye utgifter for innbyggere og bedrifter, og miljøgevinsten vil også forsvinne med økte utslipp fra mer transport. Dette er derfor ikke noe alternativ, sier Andgard, og legger til at det derfor ikke vil bli endringer for husholdningene i Nord-Gudbrandsdalen i 2023.

Men også NGR vil etterleve forskriften, det framgår at selskapet nå ser på ordninger for materialgjenvinning av matavfall og for returtre. Videre mener Andgard at det er viktig å gjenvinne mer plastavfall, som har høyt klimaavtrykk. Her har NGR gode mottaksordninger i dag, både for husholdninger og næringsliv.

Han anslår at nye biler og andre tilpasninger til nytt regelverk betyr et investeringsbehov på 15–18 millioner kroner for NGR. – Og i tillegg har myndighetene innført en statlig forbrenningsavgift på avfall. I statsbudsjettet for 2023 blir avgiften økt fra 106 til 262 kroner per tonn avfall. Dette betyr alene om lag 150 kroner per abonnent per år. Jeg forstår at en vil oppmuntre til økt gjenvinning, men kanskje kunne en spart innbyggerne for denne ekstra kostnadsøkningen akkurat nå. Vi har for tida høy inflasjon i samfunnet, og det medfører at utgiftene med renovasjon øker også uten denne avgiften, sier NGR-sjefen til avisa Fjuken.

NGR omfatter seks kommuner i Nord-Gudbrandsdalen med til sammen rundt 18 000 innbyggere. Disse har hittil hatt et relativt lavt renovasjonsgebyr, men nå blir det økninger. – Vi har varslet kommunene at vår refusjon må økes med 6 prosent fra ifjor til i år. Men det er kommunene som bestemmer renovasjonsgebyret og vi ser at økningen varierer fra 5,8 til 30 prosent. Den store forskjellen skyldes nok til dels behov for å justere selvkostfondet. Gjennomsnittsprisen på et standard abonnement ligger nå på 4063 kroner inklusive moms, forteller Andgard til Kretsløpet.

Men forskriften om utsortering av matavfall gjelder også næringslivet og NGR har mange slike kunder. – Vi tilbyr å veie inn dunker med matavfall på våre ordinære henteruter, og sørge for statistikk over avfallsmengdene. Dermed tilfredsstiller bedriftene kravet til utsortering, selv om avfallet enn så lenge blir videresendt til energigjenvinning, sier Pål Sverre Andgard.