IØR trekker seg fra ettersorteringsanlegget i Østfold

Etter representantskapsmøter i Indre Østfold Renovasjon (IØR) og i Østfold Avfallssortering IKS (ØAS) er det nå enighet om at IØR trekker seg fra samarbeidet om etablering av ettersorteringsanlegg.

Leder for representantskapet i ØAS Tom Anders Ludvigsen sier dette er trist, men nødvendig for å komme videre og få det planlagte ettersorteringsanlegget på beina. — Vi har hele tiden hatt et stort ønske om å ha med IØR i dette samarbeidet. Det viser også tålmodigheten vi har vist dem. Men nå er det kritisk for oss å komme videre med bygging av ettersorteringsanlegget hvis vi skal nå kravene vi som kommuner har på oss. Representantskapet har derfor blitt enige om at IØR skal få tre ut av ØAS, til tross for samarbeidsavtalen vi har på 20 år. Nå puster utsorteringkravene oss i nakken og vi er nødt til å komme videre, sier Ludvigsen i en artikkel på ØAS´ nettsider.

Det var i fjor sommer det ble klart at prislappen for det planlagte anlegget ble langt større enn opprinnelig forutsatt – blant annet som følge av at det nå skal bygges på det nye industrifeltet Viken Park og ikke som først planlagt på Øra. Da gikk det ut en anmodning til alle eierkommunene om å godkjenne en økning av lånerammen fra 450 millioner til 800 millioner kroner.

Alle eierne bortsett fra IØR-kommunene Marker, Skiptvet og Indre Østfold vedtok ny låneramme for selskapet. Men IØR-kommunene ville ha en oppdatert investeringskalkyle før de kunne vurdere å øke rammen. ØAS var tydelige på at dette ville bli tidkrevende arbeid og kreve en full tilbudsrunde fra leverandører. Selskapet er avhengig av en investeringsbeslutning i august for å nå sine frister og komme inn i den lange produksjonskøen hos leverandørene av anlegg.  — Tidslinjene ville dessverre ikke gått opp, og anlegget ville blitt forsinket, hvis vi skulle åpnet for en ny runde med dokumentasjon nå, sier Ludvigsen i nettartikkelen. IØR-kommunenes eierandel av ØAS utgjør 16 prosent.

Representantskapet i ØAS vedtok derfor fredag 14. april å la IØR få tre ut av samarbeidet. IØRs representantskap behandlet saken mandag 17. april og besluttet å trekke seg fra ØAS. Det har så langt ikke lykkes Kretsløpet å få noen kommentar fra representantskapsleder Theodor Bye i IØR.

 

Les også:

Østfold Avfallssortering med ultimatum til Indre Østfold-kommunene