Veileder til utsorteringsforskriften er klar

Den varslede veilederen om kommunenes plikt til utsortering av avfall foreligger nå. Her framgår det blant annet at forskriften som ble innført fra nyttår også omfatter sorteringsplikt for fritidsboliger. Og at dispensasjoner og utsettelser ikke er aktuelt. 

De nye reglene om utsortering og materialgjenvinning av avfall er å finne i avfallsforskriftens kapittel 10a. Her framgår det blant annet at alle kommuner i Norge må tilby løsninger for å sortere matavfall, hageavfall og plastavfall.

Det har hersket adskillig usikkerhet om hvordan disse reglene skal tolkes, og Miljødirektoratet varslet allerede før de ble vedtatt at det skulle komme to veiledere, en som beskriver kommunenes plikter og en annen som beskriver hvordan næringslivet skal forholde seg til de nye reglene. Den første av disse er altså klar, den ble publisert på miljodirektoratet.no 19. april.

Her framgår det blant annet at matavfall og hageavfall skal kildesorteres, mens det for plast åpnes for at denne kan utsorteres på en måte som gir minst like høy utsorteringsandel som ved kildesortering. Og med plastavfall menes ikke bare emballasje, men all plast som kan materialgjenvinnes, inkludert plastprodukter som er grovavfall.

Veiledningen slår også fast at kommunens plikter kun gjelder avfall fra private husholdninger. Kommunens egen virksomhet, slik som fra skoler, barnehager, kantiner og kontorer, er underlagt de samme plikter som andre virksomheter som genererer husholdningslignende avfall, heter det. Og veilederen til disse vil altså komme senere.

Når det gjelder valg av oppsamlingsløsninger vil kommunene fortsatt ha stor frihet. Men kravet om at det utsorterte avfallet skal leveres til materialgjenvinning er absolutt, selv om det er langt til nærmeste behandlingsanlegg. Dere må likevel finne et behandlingsanlegg som kan ta imot og materialgjenvinne avfallet, selv om avstandene noen steder kan bli lange, er den utvetydige formuleringen i veilederen. Det slåes også fast at det ikke er mulig å søke om å utsette gjennomføring eller oppfyllelse av kravene i forskriften.

Veilederen gir også klar beskjed om at utsortert mengde og oppnådd materialgjenvinningsandel skal rapporteres for hvert år. Man må dermed også vite hvilke mengder som feilsorteres. For hageavfall, der det ikke er krav til materialgjenvinningsandel holder det å rapportere mengden.

Veilederen finner du her.

Les mer om kommunenes plikter og reaksjonene på disse i Kretsløpets neste papirutgave.