– Det er et veldig konkret hinder for utvikling videre

Direktør i Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs, Svein Kamfjord, mener at det haster å få ryddet opp i regler og rutiner for produsentansvarsordningene i Norge. Det er regler og rutiner som han mener ikke er i samsvar med de EØS-reglene som er gjeldende for Norge, og Samfunnsbedriftene har derfor klaget Norge inn for EFTAS overvåkningsorgan ESA.

Kamfjord har raslet med sablene lenge allerede. I portrettintervjuet i siste nummer av Kretsløpet i 2022 forklarer han bakgrunnen for at han mener dette er en sak for ESA.

På spørsmål nå om han vet om ESA har behandlet tilsvarende saker før, svarer han at når det kommer til ulovlig statsstøtte, har de naturligvis det, men han er ikke kjent med hvorvidt de har behandlet saker knyttet til produsentansvaret.

– Dette dreier seg om statsstøtte som følge av mangel på gjennomføring av et regelverk som legger prinsippet om at forurenser betaler til grunn, sier han og sikter til at når myndighetene lar produsentene slippe regningen for produsentansvar, og skyver kostnadene over på kommunene, må dette regnes som statsstøtte til produsentene, noe som jo er ulovlig.

– Og vi har jo virkelig hastverk med dette. Hvis det ikke kommer endringer i regelverket som gjør at produsentene får kraftige insentiver til å endre sine produkter, sliter vi med å nå målene som Stortinget har vedtatt for materialgjenvinning. Det er det ene, og det andre er at det begås lovbrudd hver dag hos våre medlemmer når man ikke følger forurenser betaler-prinsippet, men sender regningen til innbyggerne via kommunenes renovasjonsgebyr, sier han og fortsetter:

– Det står rett og slett i veien for investeringer. Det stilles jo stadig høyere krav til utsortering av de ulike fraksjonene og hvis man ikke får betalt som man skal er det et veldig konkret hinder for utvikling videre. Planlegging og gjennomføring av nye byggeprosjekter kan ta flere år, og nå gjør krigen i Ukraina det ekstra vanskelig med lange anskaffelsestider på utstyr. Resten av Europa skal jo også igjennom samme hestekuren, og det vil bli kamp om å få tak i det man trenger. Så vi har ikke tid til å vente i årevis på dette og håper ESA prioriterer å behandle saken raskt.

Samfunnsbedriftene har beregnet at nordmenn hvert år betaler minst en milliard kroner ekstra i gebyrer fordi produsenter av plastemballasje sniker seg unna sitt ansvar. I tillegg kommer andre fraksjoner som blant annet glass og metall som Kamfjord omtaler som et kjempeunderskuddsforetak for medlemmene. Og da altså også for innbyggerne. Og Kamfjord beskriver anslaget på en milliard kroner som forsiktig. Det jobbes med å få den fullstendige oversikten over kostnadene med dette, men han er sikker på at det ikke er tatt for hardt i.