Frevar tapte i tingretten

Frevar og Sarpsborg Avfallsenergi tapte saken mot Klima- og miljødepartementet i Søndre Østfold tingrett. Staten fikk medhold i at forbrenningsanleggene for avfall er kvotepliktige.

Det er Fredrikstad Blad som melder dette. Direktør Johnny Sundby ved Frevar sier til avisa at selskapet nå skal sette seg inn i dommen og vurdere anke.

Dommen betyr at de to selskapene må ut med store summer til klimakvoter for utslipp av CO₂. Frevar betalte i fjor 22 millioner i klimakvoter. Dermed truer kvoteplikten anleggets fremtid og samarbeidet som er bygget opp på Øra, gjennom at Frevar leverer damp til industrien.

Søndre Østfold Tingrett har gitt staten medhold i at Frevar og Sarpsborg Avfallsenergi sine forbrenningsanlegg for avfall er kvotepliktige. Retten viser til EØS-avtalen og bestemmelsene om kvoteplikt, og mener Frevar ikke er utsatt for forskjellsbehandling. Frevar er heller ikke utsatt for myndighetsmisbruk eller konkurransevridning.

Frevar og Sarpsborg Avfallsenergi har nå en måned på å vurdere en anke.

Johnny Sundby, direktør ved Frevar, sier han er overrasket og skuffet over tingrettens dom.

– Frevars hovedformål er avfallsforbrenning, og det mener vi er grundig belyst gjennom rettssaken. I tillegg har vi vist hvordan statens beslutning fører til at vi forskjellsbehandles i forhold til våre konkurrenter. Det til tross for at vi er et av Norges mest miljø- og ressurseffektive avfallsforbrenningsanlegg. Vi synes at det er underlig at dommen kommer til en annen konklusjon, sier Sundby til Fredrikstad Blad.

Frevar har tidligere advart om at det kan få dramatiske konsekvenser for avfallsforbrenningsanlegget og den industrielle symbiosen på Øra om forskjellsbehandlingen fortsetter.

– Nå skal vi lese dommen grundig før vi bestemmer oss for hva vi gjør videre, og beslutningen skal styrebehandles i starten av juni. Vi vil ikke gi ytterligere kommentarer til dommen før vi har satt oss inn i detaljene, sier Sundby.

I rettssaken, i Søndre Østfold tingrett i Moss, var det tydelig at advokatene til Frevar og Klima- og miljødepartementet var høyst uenige om hva som er hovedhensikten med dagens Frevar-anlegg, om det er å produsere energi til industrien gjennom forbrenning, eller å ta seg av avfall.

Advokat Knut-Fredrik Haug-Hustad hos Regjeringsadvokaten, som representerte departementet, mente at Frevar ikke kunne få fritak for kvoteplikt, i og med at anlegget leverer damp til industrien. Han konkluderte med at anlegget er kvotepliktig.

– Det avgjørende er hva som er hovedformålet med anlegget. I dette tilfellet er hovedformålet vurdert å være produksjon av energi, ikke bortskaffelse av avfall, skrev statens advokat i sitt sluttinnlegg.

I dommen legger retten vekt på at Frevar hadde god grunn til å få saken prøvd rettslig, og har dermed ikke tilkjent staten sakskostnader.

Alt i følge Fredrikstad blad.

Som Kretsløpet tidligere har omtalt, er det all grunn til å tro at det blir enda dyrere å være kvotepliktig i årene som kommer. Det vil være en følge av endringene EU-parlamentet har foretatt i kvoteordningen med færre tilgjengelige kvoter og opphør av systemet med såkalte frikvoter til industrien.

Les også:

Kjemper mot stadig dyrere kvoteplikt

Forbrenningsavgiften lik for alle inntil videre

Frevar og Sarpsborg Avfallsenergi til sak mot Staten

Svenskene fjerner sin forbrenningsavgift