– Landet trenger en CRM-strategi

–  Vi trenger en liste over kritiske råvarer, som også identifiserer risikoen og de mulighetene vi har for gjenvinning. Veldig mange land har gjort dette, men spørsmålet har ikke vært på radaren i Norge før nå. Det sa RENAS-direktør Bjørn Arild Thon på den store sirkulærkonferansen i Asker.

Om noen ikke har fått det med seg, CRM står i denne sammenheng for Critical Raw Materials. Og disse kjennetegnes ved at de har svært viktige bruksområder, men høy forsyningsrisiko. Det siste betyr – om man ikke skal gå rundt grøten – at Kina kontrollerer leveransene til hele verden. Selv om mineralene utvinnes i flere land, skjer prosesseringen gjerne i Kina. Og dette gir landet en markedsmakt som kineserne ikke har noen skrupler med å utnytte geopolitisk.

 – Normale markedsmekanismer er satt ut av spill. Om det dukker opp nye leverandører dumpes gjerne prisene, slik at konkurrenten ikke får lønnsomhet, sa Thon.

– En del bedrifter har nå begynt å se på sine verdikjeder. Men dette problemet er vanskelig å angripe alene. Her trengs samarbeid og forhåpentligvis adresseres problemet i regjeringens varslede mineralstrategi, der lanseringen har vært utsatt flere ganger, fortsatte han. Og viste til at EU har varslet en såkalt CRM-act, der målet er at minst 15 prosent av EU-landenes forbruk av kritiske råvarer skal materialgjenvinnes innenfor EU.

Grunnen til at dette har en plass på en sirkulærkonferanse og er interessant for Renas, er naturligvis at EE-avfallet inneholder betydelige mengder av de aktuelle råmaterialene. Satsing på Urban Mining kan med andre ord bidra til å løse CRM- utfordringene.

Men dette er ikke gjort over natta. – Gjenvinningen av EE-avfall øker, men utgjør fortsatt en beskjeden del av det som blir produsert. Det er fordi det er vanskelig, her trengs forskning og en målrettet satsing, sa Sintef-direktør Alexandra Beck Gjørv.