Frevar anker dommen om kvoteplikten

Et enstemmig Frevarstyre har ifølge Fredrikstad Blad bestemt at saken om kvoteplikt mot staten skal ankes. Kvoteplikten koster Frevar 24 millioner bare i år.

– Hele styret gikk for å anke. Vi mener det er en betydelig feil her knyttet mot det rettslige utgangspunktet, bevisførsel og rettsanvendelse, sier Hege Dubec, styreleder i Frevar til Fredrikstad Blad.

Det var tirsdag denne uka at Frevar-styret besluttet at dommen skal ankes. Frevar er heleid av Fredrikstad kommune, og bystyret har tidligere stilt seg bak Frevars søksmål mot staten.

Frevar og Sarpsborg Avfallsenergi gikk til sak mot staten for å slippe kvoteplikten. Selv om de to selskapene tapte saken, slapp de under tvil å betale motpartens saksomkostninger.

I dommen fra tingretten heter det at retten «har under tvil kommet til at tungtveiende grunner gjør det rimelig å frita saksøkerne for erstatningsansvaret. Retten har lagt vekt på at saksøkerne hadde god grunn til å få saken prøvd rettslig.»

Men det er slett ikke sikkert at utfallet blir det samme, hvis Frevar også skulle tapen saken i lagmannsretten. Frevar tar med andre ord en betydelig risiko. Men så mye står på spill for bedriften at Frevar-direktør Johnny Sundby likevel anbefaler å anke.

Frevars advokater fra DLA Piper hevder dommen er heftet med betydelige feil knyttet til rettslig utgangspunkt, bevisbedømmelse og rettsanvendelse.

Advokatene mente derfor det er grunnlag for å anke dommen, og Sundby anbefaler styret å følge rådet fra advokatene i DLA Piper. Advokatenes begrunnelse er unntatt offentlighet.

Les også:

Frevar tapte i tingretten

Kjemper mot stadig dyrere kvoteplikt

Forbrenningsavgiften lik for alle inntil videre

Frevar og Sarpsborg Avfallsenergi til sak mot Staten