Over hundre millioner i utbytte til Noah-eierne

Du ser det ikke i regnskapet, men også i fjor leverte deponiet Noah Engadalen AS millionutbytte til eierne.

For første gang siden åpningen av deponiet for inerte masser på Aas Gaard i Hakadal, kjent som selskapet Noah Engadalen, viser årsresultatet en nedgang i driftsinntektene.

Inntektene falt fra 87,7 millioner i 2021 til 73,5 millioner kroner i 2022. Det skriver avisa Varingen.

– Vi er en del av bygg- og anleggsindustrien, og spesielt knyttet opp mot Oslo. Det er vanskeligere tider i bransjen og lavere aktivitet. Vi merker også dette, sier administrerende direktør Egil Solheim i Noah Engadalen.

Ekstraordinært utbytte

Solheim sier videre at de også ser lavere aktivitet innen boligutbyggingen i hovedstaden og at dette påvirker inntjeningen.

– Men vi ser samtidig at vi er et av de få, om ikke det eneste, virkelig nære mottakene for inerte masser. Det gjør oss til et prismessig, og miljømessig, gunstig alternativ, også framover, sier han til Varingen.

Ifølge årsregnskapet er det seks ansatte knyttet til selskapet. De trenger ikke være bekymret for jobbene sine. For årene 2019 til 2021 utbetale selskapet totalt 100 millioner til eierne, hvorav vel 50 millioner bare etter 2021. Det står riktignok på regnskapet i www.regnskapstall.no at selskapet ikke utbetalte utbytte for 2022, men dette sier Solheim ikke er riktig.

– Det skyldes at selskapet hadde godt med penger på bok utover i 2022, og det ble besluttet å utbetale ekstraordinært utbytte allerede desember samme år, sier Solheim.

Utbytte i 2022 fra regnskapsåret 2021 og 2022 ble dermed 70 millioner, og ikke 50 millioner som det står bokført.

Skal brukes

De fire siste årene er det med andre ord utbetalt 120 millioner kroner til eierne.

– Midlene har ingen funksjon om de står på bok, så det utbetales til eierne til investering de vil gjøre i eksisterende eller andre virksomheter, sier Solheim.

Eierne av Noah Engadalen AS er Gjelsten-kontrollerte Noah Environment AS (49,9 prosent), Nils Thomas Fearnleys selskap Fearnley Invest AS (37,58 prosent) og Anstein Nicolay Fearnleys selskap Fearnley Holding AS (12,52 prosent).

Ifølge regnskapet hadde Noah Engadalen AS et årsresultat på 35,9 millioner kroner.

Ved siden av det allerede disponerte utbyttet på 20 millioner er det overført 15,9 millioner kroner til selskapets egenkapital.

Ønsker utvidelse

Konsesjonen for drift av deponi ved Aas Gaard løper fram til 2031.

– Vi har per i dag brukt opp halvparten av kapasiteten. Det vil si at vi innenfor dagens konsesjon, og med normal utvikling i markedet, har kapasitet igjen for vel fem til seks år til, forklarer Solheim.

Selv om det per i dag er litt rolig i bygg- og anleggsbransjen har de tro på behovet for et deponi nær Oslo. Selskapet har derfor søkt om å få utvidet mengden de kan motta og også utbredelsen av deponiet på grunnen til Aas Gaard.

– Men ikke utover tidsrammen for konsesjonen som gjelder til 2031. Saken er til behandling hos kommunen, og vi venter jo spent på avgjørelsen, sier Solheim.

Han håper at formålet for grunneier ved deponiet er noe som blir vektlagt.

– Hensikten er å utbedre og tilbakeføre dette arealet til landbruksområde til bruk for grunneier når vi er ferdige, sier Solheim.

Forslaget behandles som en del av innspillene til arealdelen av kommuneplanen 2022 til 2034 for Nittedal. Behandling av kommuneplanen skjer i sittende kommunestyres siste møte mandag 28. august.

Alt i følge Varingen.