Skal bygge verdens første fabrikk som sorterer restavfall ved hjelp av kunstig intelligens

Avtalen mellom Bjorstaddalen Næring og samarbeidspartnerne Terex, ZenRobotics og Tandberg Engeneering om å bygge den eneste fabrikken i verden som bruker AI-basert teknologi til å sortere restavfall fra husholdninger ble signert i dag.

– Anlegget er ferdig designet, tomten hos oss i Bjorstaddalen er klar og vi begynner med grunnarbeidene om tre uker. Anlegget skal stå ferdig til produksjon i april neste år.

Det fortalte Sindre Hauen som er administrerende direktør i Bjorstaddalen Næring i Skien da Kretsløpet møtte ham på stand på Avfall Norges årskonferanse. Her kunne man også se robotsorteringen i drift.

– Dette er helt annerledes enn de ettersorteringsanleggene som bruker NIR-teknologi. Vi bruker intelligente roboter og plukker ut alt som faktisk er mulig å gjenvinne. Det være seg små papirbiter, plastbiter eller tunge ting som veier opp til 30 kg. Plast kan sorteres ned til farge og type polymer. Og teknologien er også i stand til å sortere svart plast, fortalte han.

I Bjorstaddalen er det allerede en fabrikk som bruker robotteknologi til sortering.

– Vi er fortsatt de eneste i Norge som bruker robotteknologi for å sortere. Vi har en fabrikk som går på bygge-, rive- og restavfall, og nå setter vi opp en som er spesialdesignet for å kunne håndtere restavfall fra husholdningene. Vi har jobbet med dette i hvert fall i et halvt til ett år, og så passet det å tegne kontrakten i dag, røper han.

Hvor stor investering dette er ønsker han derimot ikke å kommentere, men sier at teknologien i dag er billigere enn den var for noen få år siden.

– Det er en veldig mye rimeligere investering enn annen type teknologi. Fabrikken vil ha en kapasitet på 20 000 tonn og med potensiale til å sortere ut 68 prosent av restavfallet. Vi har sett på mange måter å håndtere det på, og vi får en god økonomi ved en så  lav utsorteringsprosent som 15. Vi har ganske høye ambisjoner, og ser ikke bort fra at det blir aktuelt å utvide kapasiteten etter hvert, sier Hauen.

Det tas sikte på å ta imot restavfall fra kommunale og interkommunale selskaper, men etableringen er ikke knyttet opp til kontrakter.

– Dette har vi gjort helt på egenhånd. For kravene vil komme. De har ikke kommet til oss ennå, vi trenger ikke gjøre dette, det gjorde vi heller ikke med den første fabrikken. Men vi ser ingen grunn til å sitte og vente på at kravene kommer når vi kan starte opp nå og trene opp organisasjonen til å kunne håndtere denne type teknologi, slik at vi er beredt når kravene kommer, sier han.