ØRAS ber om mer penger

Styret i Øvre Romerike avfallsselskap har innkalt til ekstraordinært møte i representantskapet 14. september. Bakgrunnen er at ØRAS ber eierkommunene om en ekstrabevilgning på 17,5 millioner kroner for 2023 for at selskapet skal ha tilstrekkelig likviditet ut året.

ØRAS er et interkommunalt avfallsselskap som eies av kommunene Eidsvoll, Hurdal, Nannestad og Ullensaker.  Anmodningen om mer penger er nå behandlet av de respektive kommunestyrene, men den har for å si det mildt ikke vakt begeistring. Spesielt ikke fordi det samme skjedde ifjor høst, og nesten hele styret ble skiftet ut i juni. Blant de minst fornøyde er Eidsvoll-ordfører Hege Svendsen (Ap).  – I 2022 bevilget vi ekstra midler, men da skulle de ta det inn igjen i år. Så står vi her nå i 2023 med en ny tilleggsbestilling. Vi ordførere har fulgt situasjonen tett, for vi har en klar bestilling på at dette ikke kan fortsette. Det er gjort grep som reduserte åpningstider og ØRAS fikk helt nytt styre før sommeren. De har fått i oppdrag å gå over driften og få ned kostnadene. Men det vil ta noe tid før de får gjort det og situasjonen er ganske prekær nå, sier hun til Eidsvoll Ullensaker Blad. (Etter at valgresultatet foreligger er det klart at hun må overlevere ordførerkjedet til Nina Kristengård, Høyre.)

Men det endrer neppe realitetene, et enstemmig kommunestyre i Eidsvoll ba kontrollutvalget i ØRAS om å «gjennomføre en forvaltningsrevisjon av ØRAS IKS, med fokus på drift og økonomi». Når det gjelder tilleggsbevilgningen anbefaler kommunestyret at saken utsettes.

I de øvrige eierkommunene gis det fullmakt til å følge ØRAS-styrets oppfordring, men i Nannestad føyer formannskapet til at det forventes at økonomiplanen 2024-27 inneholder en plan for kostnadseffekitivitet.

Trym Denvik er daglig leder i ØRAS. Han sier til Kretsløpet at årets budsjett, som ble utarbeidet i 2022, er 12 millioner lavere enn det som ble forbruket i fjor.  – Det har lenge vært klart at årets budsjett er helt urealistisk og vi har flere ganger lagt fram forslag til revidering, sier han. Han regner med at representantskapsmøtet vil vedta den nødvendige tilleggsbevilgningen ettersom alternativet er dramatisk.