Nytt bossnett åpnet i Bergen

Onsdag denne uken var det høytidelig åpning av det såkalt grønne bossnettet i Bergen.  

Bossbilen skal heretter hente avfallet inne i denne terminalen istedenfor ute i trange smug rundt om i sentrum og kjøre det til videre behandling. Foto BIR

Det eksisterende og godt innkjørte første bossnettet blir benevnt som det blå nettet. Med tiden skal det også bli et rødt, men nå var altså store deler av det grønne nettet klart for åpning, og BIR markerte denne milepælen med omvisning på den nye terminalen på Nygårdstangen, «avduking» av de nye bossnedkastene, bruktmarked og show.

Mens det blå nettet som ble tatt i bruk i 2015 har sin terminal i Jekteviken, har det grønne terminalbygg på Nygårdstangen der også det nye hovedkontoret til BIR ligger. Nettet strekker seg fra Tårnplass, Valkendorfsgaten, Strandkaien, Byparken, Marken og til Nygårdstangen. Det er beboere i Marken, Nordre Grønnevollen og Veversmauet som fra i dag kan ta i bruk bossnettet.

Nettet frakter avfall under bakken ved hjelp av luft. Det erstatter tradisjonelle frittstående avfallsdunker – eller bosspann som det heter i Bergen – og bidrar til økt kildesortering. I bossnettet kan kundene kaste både restavfall, papir, papp og plast. Når hele det grønne nettet er ferdig, vil det også bli samlet inn matavfall.

Det er BIR Infrastruktur AS som står for utbyggingen av bossnettet, og alt gravearbeid i sentrumsgatene har vært koordineret av Graveklubben.

– Selve utbyggingen av bossnettet ble bestemt av modige politikere helt tilbake til 2007 og byggingen startet i 2008. Å finne tomt eller plass til terminaler i sentrum var svært krevende fra første stund, og prosjektet visste at det ville ta lang tid før en plassering kunne være avklart. Parallelt med dette startet utbyggingen av bybanen igjennom sentrum. Sentrale gater ble gravd opp og mye nedgravd infrastruktur ble flyttet på. Dette er gater som det ikke ville være mulig å grave opp i ettertid. I disse gatene ble det etablert bossrør, uten at det var en stor overordnet plan på hvor terminalen skulle være. Snakk om fremtidsrettede, tøffe prosjektledere. Noen vil kanskje omtale det som galskap å etablere så mange bossrør uten å ha avklart terminalen, eller hvilken retning avfallet skulle fraktes igjennom røret. Men hadde ikke dette blitt gjort, kunne vi ikke ha åpnet «Grønt Nett» i dag, sa BIRs konsernsjef Borghild Lekve under åpningen.

Hovedkontoret til BIR har fått bossnedkast rett utenfor døra. Foto BIR

Det er altså kun deler av det grønne nettet som er satt i drift nå. Det dekker 650 kunder i sentrum. Flere deler av nettet vil bli tatt i bruk etter hvert og i 2024 åpnes det for ca 1000 nye husholdninger. Planen er også at et tredje nett med tiden skal komme på plass. Det skal strekke seg utover Fjellsiden og Sandviken og omtales altså som det røde nettet.

– Ved innføring av bossnettet blir flere hundre bosspann i området ryddet vekk. Dette har stor betydning for brannsikkerheten i et tettbebygget trehusområde. Det blir også mindre mat til rotter og måker, og færre bossbiler og mindre tungtrafikk i byen. Alt i alt vil dette gjøre Bergen til en renere og penere by, sier Lise Reinertsen, etatsdirektør i Bymiljøetaten.