Et skritt nærmere produsentansvar for tekstiler

Hvordan kan en produsentansvarsordning for tekstiler innrettes i Norge? 10. oktober overrakte arbeidsgruppen sin sluttrapport til klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

En av anbefalingene fra arbeidsgruppen, er å fjerne deklarasjonsfritaket for forsendelser på under 350 kroner. Bakgrunnen er at produsentansvaret skal gjelde alle produsenter og produkter, også de som kjøpes fra utlandet gjennom netthandel. Produsenter som ikke overholder produsentansvar, skal kunne få overtredelsesgebyr.

Vi har en liten produksjon, men et høyt forbruk av tekstiler i Norge. Den norske importen av tekstiler og sko tilsvarer et snitt på 19,3 kilo per innbygger. Anslagsvis halvparten av våre brukte tekstiler havner i restavfallet og går til forbrenning. Under én prosent av innsamlede brukte tekstiler går til ombruk i Norge, det meste eksporteres.

Arbeidsgruppen har bestått av representanter fra Virke (leder), NHO, Avfall Norge, Samfunnsbedriftene, Fretex, Framtiden i våre hender og Naturvernforbundet. Miljødirektoratet har deltatt som observatør. I tillegg har arbeidsgruppen fått innspill fra en referansegruppe med representanter fra produsenter, tekstilbransjen, akademia, industri og kommunesektoren.

– Dagens produksjon, forbruk og avfallshåndtering av tekstiler må bli mer bærekraftig og sirkulær. Derfor vil regjeringen innføre en produsentansvarsordning på tekstiler som kan bidra til avfallsreduksjon og økt ombruk og materialgjenvinning, sier klima og miljøminister Espen Barth Eide.

Arbeidet med den norske rapporten har pågått samtidig som EU har arbeidet med forslag til endringer i rammedirektivet om avfall. EU foreslår pålegg om produsentansvarsordninger for tekstiler som skal dekke kostnader for separat innsamling, transport, forberedelse til ombruk, materialgjenvinning og datainnsamling og rapportering. EUs forslag ble sendt ut etter at den norske arbeidsgruppen hadde avsluttet sitt arbeid, men er langt på vei i tråd med forslagene som ble overrakt klima- og miljøministeren denne uken.

Les mer om dette i Kretsløpet nr 5 2023

Les også: Ny arbeidsgruppe skal se på tekstilavfall