Saftig økning av renovasjonsgebyret i Trondheim

Trondheims kommunedirektør Morten Woldens har lagt fram sitt forslag til budsjett for 2024. Her økes renovasjonsgebyret med 48 prosent, innføring av separat innsamling av matavfall og tomt selvkostfond er årsaken.

Trondheim er omsider i full gang med å rulle ut separat innsamling av matavfall. Bystyrevedtaket om å gjøre dette ble ikke fattet før 8. desember 2022, altså tre uker før forskriften som krevde separat innsamling trådte i kraft. Men nå skjer det og samtidig innføres egen beholder for glass- og metallemballasje. Dermed er tiden for lave renovasjonsgebyrer i trønderhovedstaden over. Et standard renovasjonsgebyr med 140 liters restavfallskontainer koster i år 3130 kroner inkl. mva. Om kommunedirektørens budsjettforslag blir vedtatt vil tilsvarende abonnement neste år koste 4632 kroner. – Men Trondheim vil fortsatt ligge under gjennomsnittet i norske byer, sa kommunedirektøren under fremleggelsen av forslaget. Det er da også en av begrunnelsene for økningen at gebyret har stått stille i mange år. Men nye krav til utsortering av avfallsfraksjoner gjør nå at kommunens kostnader til avfallshåndtering vil øke betydelig de kommende årene. I 2024 anslår kommunedirektøren at utgiftene vil stige med 63,3 millioner kroner. De påfølgende årene vil utgiftsveksten være henholdsvis 79, 92,1 og 96,8 millioner kroner, heter det i budsjettforslaget.

Kostnadsvekst uten økning av gebyrene har også tømt selvkostfondet, det vil være minus 33 millioner kroner ved kommende årsskifte. Dette skyldes ikke bare økte kostnader, men også lavere salgsinntekter enn budsjettert, heter det her. Wolden sa også at det er planlagt flere tiltak i årene fremover som vil medføre en ytterligere økning i gebyret.

Trondheims kommunedirektør Morten Wolden presenterte denne sammenligningen av VARF-gebyrene (vann, avløp, renovasjon og feiing) i en del norske storkommuner da han la fram sitt budsjettforlag for 2024. Renovasjonsgebyret er den røde delen av søylen.