Renevo på Stord stenger ned etter bare halvvannet år

Dårlige resultater og luktproblemer sørger nå for at Renevo stenger ned biogassanlegget på Stord, mindre enn halvannet år etter at Jonas Gahr Støre foretok den offisielle åpningen. Anlegget har mottatt 50 millioner kroner i offentlig støtte.

Gassproduksjonen ved anlegget foregår i ti mindre reaktorer, levert av det norske selskapet Antec. Disse har ikke levert de gassmengdene som var forutsatt. – Det har ikke på noe tidspunkt blitt produsert biogass over minimumsnivået som kreves for å produsere flytende. Driften har siden oppstart kun hatt kostnader og generert tilnærmet null i inntekter. Det ingen grunn til å forvente at det lar seg gjøre å få opp biogassproduksjonen med den teknologien som er på anlegget i dag. Det finnes derfor ingen annen utvei enn å stenge ned anlegget, skriver Renevos direktør Ellef Stange i en e-post til biogassbransjen.no. Han skriver videre at de er i dialog med leverandøren om hvordan oppgraderinger kan øke produksjonen ved anlegget, og at en konklusjon her forventes i løpet av noen måneder.

Men også lukt har skapt problemer for biogassanlegget på Eldøyane i Stord, spesielt i vinter. I Statsforvalterens utslippstillatelse til fabrikken heter det at det bare skal lukte 7 timer i måneden, men helt siden oppstarten har det vært mye naboklager. Og i et tilsyn gjennomført i april fant Statsforvalteren Vestland alvorlige avvik knyttet til lukt, og bedriften ble varslet om at stans i avfallsmottaket ble vurdert. Men bedriftens svarte 30. juni på hvordan disse avvikene skulle lukkes, blant annet ved å slutte å ta imot fiskeensilasje. Dette ble oppfattet som tilfredsstillende, Statsforvalteren vedtok derfor ikke stans i avfallsmottaket. Men nå har bedriften altså selv bestemt seg for å stenge ned. Adm. dir. Ellef Stange i Renevo sier til lokalavisa Grannar at nedstengningen på Stord ikke får konsekvenser for planene om å bygge et anlegg i Etne.

Renevo har siden april i år vært heleid av naturgasskonsernet Gasnor, som i 2021 ble solgt av Shell til spanske Molgas Energy Holding.