Dyrere plastposer ødelegger for kildesorteringen i Oslo

Dyrere handleposer har ført til problemer med kildesorteringen i Oslo. I stedet for å bruke handleposer til restavfall velger folk nå å bruke fargede kildesorteringsposer som er ment til plast eller organisk avfall.

Hans Petter Karlsen er lite lysten på at renovasjons- og gjenvinningsetaen skal distribuere poser til restavfallet også.

– I det øyeblikket avfallet havner i feil pose, så er det tapt for oss. Vi har et optisk anlegg som ikke åpner posene, men som ser på fargen på posen. Og når handleposer er blitt så mye dyrere, gjør det at våre poser til kildesortering er blitt mer attraktive å bruke til restavfall, forklarer direktør Hans Petter Karlsen i renovasjons- og gjenvinningsetaten til avisa VårtOslo.

De fargede posene distribueres ved at det ligger ruller til fri avhenting i dagligvarebutikkene. – Vi har merket et markant større uttak, forteller Karlsen. Mens det ikke er noen tilsvarende økning i volumet av kildesortert avfall. Spørsmålet er hva som er løsningen på dette problemet. – Vi kan oppfordre folk til å kjøpe plastposer på rull, eller vi kan velge å sette ut mer plast på markedet. Men akkurat det er jeg ikke så stor tilhenger av. Dette er en utfordring vi har fått i fanget nå, sier Karlsen.

Men han vil ikke legge skylda på innbyggerne: – Dette er vår ordning, det er vi som må informere og det er vi som må jobbe med holdninger. Men avfallsanalysen vår viser hva som skjer, sier Karlsen til VårtOslo.