Resten av eiendommen til Miljøservice Eide overføres til staten

På et rettsmøte 4. januar ble det inngått et forlik mellom Statsforvalteren og Stykkje as, selskapet til den tidligere eieren av Eide Miljøservice. Enigheten består i at hele eiendommen overføres vederlagsfritt til staten, som til gjengjeld får ansvaret for all opprydning.

Dermed er man et skritt nærmere en løsning i denne saken, som har vært en hodepine for Statsforvalteren i Møre og Romsdal i årevis. En del av eiendommen ble overført til staten allerede ifjor, og Linda Aaram, miljøverndirektør for Statsforvalteren, forteller til NRK Møre og Romsdal at de hadde en avtale med tidligere driver om at det samme skulle skje med resten av eiendommen, dersom den ikke var ryddet innen ett år.  – Men den var ikke ryddet sånn som forutsatt. Vi fikk heller ikke den avtalte overdragelsen i etterkant, og da måtte vi hit til retten, sier Aaram.

Hun er likevel fornøyd med at et juridisk hinder for opprydningsarbeidet nå er ryddet av veien. – For oss er det en fordel å få sett alt i sammenheng og det å få jobbe med dette som ett prosjekt fremover, sier hun.

Men også den tidligere eieren Trygve Herskedal sin advokat Erik Terje Eide er fornøyd med forliket: – Tidligere har det vært en avtale om at man skulle rydde hver sin eiendom. Det vi har blitt enige om nå, er at Statsforvalteren tar seg av rydding og det er vi veldig godt fornøyd med, sier han til NRK Møre og Romsdal.

Men siste ord er likevel langt fra sagt i denne oppsiktsvekkende saken. En ting er at det kostbare opprydningsarbeidet bare er påbegynt, i høst ble i hvert fall plastavfallet oppå bakken fjernet ved hjelp av midler fra Handelens Miljøfond. Men mye gjenstår og det er anslått at totalkostnaden for opprydning av hele eiendommen vil kunne komme på 50 millioner kroner.

Heller ikke rettsvesenet er ferdig med saken. Statsforvalteren anmeldte saken allerede sommeren 2020 og politiadvokat Sandra Grøtta Krakeli opplyste i oktober til Kretsløpet at etterforskningen var avsluttet og innstilling oversendt statsadvokaten. Hun sa da også at en avgjørelse om eventuell tiltale ville foreligge i løpet av høsten.