Tekniska verkens ettersorteringsanlegg reiser seg i Linköping

Byggingen av Tekniska verkens høyteknologiske automatiserte sorteringsanlegg på Gärstad i Linköping er i gang. Det vil være Sveriges første anlegg som sorterer ut fem forskjellige materialer fra husholdningenes gjenværende avfall; Plast, papir/papp, magnetisk metall, ikke-magnetisk metall og organisk avfall.

– Vi holder timeplanen og anlegget forventes å være ferdig i 2025. Fra motorveien er det allerede mulig å se hvordan bygget begynner å ta form øst for glasshusene på Gärstad. Bygningen blir større og større hver dag, sier Christer Kjellberg, prosjektleder for Gärstad -sorteringsanlegg i en pressemelding.

Rundt 200 000 tonn husholdningsavfall skal sorteres årlig for materialgjenvinning, og anlegget skal kunne motta 40 tonn avfall i timen. Mellom 15 og 20 personer vil jobbe i den rundt 8000 kvadratmeter store bygningen.

– Vi vil fremdeles gjenvinne energi og produsere strøm og fjernvarme fra det gjenværende avfallet, men vi ønsker ikke å brenne materialer som burde vært sortert, og som egentlig er råvarer som kan bli nye produkter. Når anlegget er fullført, vil vi redusere mengden resirkulerbar plast, papir, metall og mat som går til energigjenvinning, sier Michael Fahlström, forretningsområdesjef for varme og kulde på Tekniska verken.

Ifølge beregninger vil fossile utslipp reduseres med om lag 77 000 tonn karbondioksidekvivalenter per år.

Liselotte Myrbråten, forretningsområdesjef for avfall og gjenvinning ved Tekniska verken, understreker viktigheten av at publikum fortsetter med sin egen kildesortering, selv etter at sorteringsanlegget er operert. I følge loven må alle i Sverige sortere avfallet sitt.

– I sorteringsanlegget vil materialer som har havnet feil ved kildesortering sorteres ut. Imidlertid er foredlingsverdien høyere hvis avfallet, eller råvarene, allerede er sortert ved kilden, for eksempel i hjemmet. For eksempel, en melkekartong som har ligget sammen med en brukt bleie blir mindre attraktiv for videre prosessering, enn en ren melkekartong, sier Liselott Myrbråten.

Slik fungerer det:

  1. Mottakelse av gjenværende avfall

Alt husholdningsavfall som følger med lastebiler til Gärstad blir tippet ned i en avfallsbunker før det blir løftet med en gripeklo og sluppet i en trakt hvor posene åpnes og store enheter knuses ned før den faktiske sorteringen begynner.

  1. Sortering

De fem forskjellige fraksjonene (plast, magnetisk metall, ikke-magnetisk metall, organisk materiale og papir/papp), skannes og identifiseres ved hjelp av NIR-teknologi, magneter og virvelstrømsseparatorer og sorteres deretter i forskjellige størrelser og fraksjoner.

  1. Materiell gjenvinning

Det organiske materialet vil råtnes i et biogassanlegg for å bli biogass og biobjødsel. Sortert plast, metall og papir/papp går til eksterne partnere for videre behandling før materialene blir råvarer for nye produkter.

  1. Energigjenvinning

Etter at de andre fraksjonene er blitt separert, vil gjenværende avfall bli ført til Gärstad -anlegget for energigjenvinning for fjernvarme og strøm via et transportbånd.

Gärstad -sorteringsanlegget er delfinansiert med midler som Tekniska verken har mottatt fra Naturvårdsverket gjennom det såkalte Klimatklivet

Les mer:

Sverige: Ettersorteringsanleggene kommer i Kretsløpet nr 4 2023

Tekniska verken i stadig utvikling i Kretsløpet nr 3 2023