1-0 til fast fashion

To dager etter at tekstilgjenvinningsselskapet Re:NewCell kom med sin konkursbegjæring, melder Dagens Næringsliv at det kinesiske hurtigmoteselskapet Shein planlegger børsnotering i USA. Når amerikanske politikere er skeptiske til selskapet, kan det isteden ende opp ved London-børsen. Peter Sundt i Sundt Consult AS kommenterer:

Det er veldig trist når de som går foran, med stor innsats, mislykkes. Men, dessverre, all innovasjon er risikofylt, ikke bare teknologisk, men også markedsmessig. Man må både få inn råvarer av riktig kvalitet og mengder og samtidig finne noen utholdende kjøpere som er villig til å satse på noe nytt.

Hele historien om Re:NewCell er nok et eksempel på hvor krevende det er å bevege seg fra et lineært samfunn inn i en kretsløpsøkonomi.  Fra før vet vi hvor vanskelig dette fortsatt er for plast, 30 år etter det første EU-direktivet ble vedtatt – med krav om materialgjenvinning av plastemballasje.

Det er ingen enkel oppskrift på hvordan vi kan endre et globalt tekstilmarked, med Shein som skinner på toppen. Her må man gå skrittvis til verks og gjerne bygge videre på det vi har. Kanskje kan man også håpe på et utvidet konsument-ansvar? Videre kan man jo stramme til designkrav kombinert med høye avgifter på tekstiler som ikke inneholder gjenvunnet materiale, slik man har gjort for plast. Uansett, fortsett med ombruk og reparasjon! Det enkleste er det beste, fortsatt! Til slutt: Gratulerer Storbritannia, London blir trolig igjen verdens tekstilbørs, for et comeback!