Handlingsplan for sirkulær økonomi

Regjeringen lanserte torsdag den nye handlingsplanen for sirkulær økonomi, med konkrete tiltak for at overgangen til en sirkulær økonomi skal skje så raskt som mulig. 

– Vi lever i et samfunn som kaster ressurser vi ikke har råd til å sløse med. De siste 50 årene er verdens ressursbruk mer enn tredoblet. Denne trenden må vi snu, vi skal vekk fra bruk-og-kast. Handlingsplanen viser at regjeringen er villig til å bruke et bredt sett med virkemidler for å omstille økonomien i riktig retning, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i forbindelse med lanseringen. 

Handlingsplanen skal vise retningen for omstillingen, hvor sløsingen med samfunnets ressurser reduseres samtidig som konkurransekraften styrkes. Næringsminister Jan Christian Vestre var følgelig også med på lanseringen:  

– Sirkulær økonomi skal være en naturlig del av næringspolitikken. Næringslivet må lage ting som varer lengre, produkter som kan plukkes fra hverandre og repareres. Ved å være tidlig ute kan norske bedrifter gripe nye muligheter, styrke konkurranseevnen og samtidig bidra til at vi når våre nasjonale og internasjonale klima- og miljømål, sier Vestre. 

– For å lykkes med sirkulærøkonomi må vi vite hvilke virkemidler som fungerer, og hvordan helheten i virkemiddelapparatet spiller sammen. Nå setter regjeringen ned et ekspertutvalg som skal se på disse virkemidlene og hjelpe oss over i sirkulærøkonomien, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i pressemeldingen. 

Ekspertgruppen skal levere en samlet rapport og anbefaling innen april 2025. 

Accordion title 1

Accordion title 2

Accordion title 3

Accordion title 1

Accordion title 2

Accordion title 3

FAKTA

Regjeringens handlingsplan for en sirkulær økonomi kan leses her.