Nå blir det enklere å handle med brukte varer

Regjeringen foreslår å avskaffe brukthandelloven for de fleste varer. Fra 1. juli vil brukte klær, sportsutstyr og elektronikk ikke lenger være omfattet.

Regjeringen har nå lagt fram forslag til lenge etterspurte endringer i brukthandelloven. Loven skriver seg fra 1999, og har lenge vært kritisert for å være utdatert.

– Norsk næringsliv får nå nye muligheter til å gjøre god og lønnsom butikk av brukte varer. Forslaget innebærer store forenklinger for næringslivet, samtidig som det ivaretar nødvendige kriminalitetsforebyggende hensyn. Målet er at loven skal tre i kraft 1. juli 2024, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding 5. april.

Innviklet, og ulik praksis

Dagens brukthandelsregelverk gjør det betydelig vanskeligere å drive næringsvirksomhet med brukte varer enn med nye. Blant annet må næringsdrivende ha tillatelse fra politiet for å selge brukte varer. Varene som mottas må protokollføres manuelt i en fysisk protokoll, og oppbevares i to uker før de kan destrueres, bearbeides eller videreselges. Kravene er både tid- og kostnadskrevende, og regjeringens utredning av regelverket har også vist at det praktiseres ulikt. Digitale markedsplasser som Finn og Facebook er dessuten ikke omfattet av brukthandelregelverket.

I august 2023 ble forslaget til næringsminister Vestre om å fjerne hele brukthandelloven, eller innskrenke den kraftig, sendt på høring.

– Gammeldags

– Dagens lovverk gjør det tungvint og lite lønnsomt for næringslivet å inkludere brukte varer i forretningsmodellene sine. Det er fryktelig gammeldags, og vi ønsker å oppnå det motsatte. Endringene vi nå gjør i brukthandelloven er et sentralt grep for å dreie Norge mot en mer sirkulær økonomi, sier Vestre.

Regjeringen foreslår at brukthandelloven kun skal omfatte handel med brukte og kasserte varer av edelt metall, edelstener og perler, kulturgjenstander, kunstverk, samleobjekter, antikviteter og motorvogner. Handel med alle andre brukte varer, som for eksempel klær, møbler og sportsutstyr, vil ikke lenger vil være underlagt regelverket. Endringene ble varslet i regjeringens handlingsplan for sirkulær økonomi, som nylig ble lagt fram.

– I en dyrtid som vi nå er inne i, er kjøp og salg av brukte varer blitt stadig viktigere. Dette er derfor en gledens dag for miljøet, og for lommeboka, sa Vestre da endringene ble lansert.

Bransjedirektør for handel i NHO Service og Handel Linda Vist er glad for endringene som er foreslått. Foto NHO Service og Handel

Positiv respons

– Regjeringen viser med dette at de har lyttet til oss som kjenner bransjen. I NHO Service og Handel har særlig bærekraftrådet vårt, hvor mange handelsbedrifter sitter, vært sterke pådrivere over tid. Det er med andre ord stor vilje i handelen til å selge mer brukt, og nå vises det også politisk vilje til å gjøre dette lønnsomt, sier bransjedirektør for handel i NHO Service og Handel, Linda Vist, i en pressemelding.