Knusende nederlag for Døvik i retten

Odd Terje Døvik måtte i mars forlate stillingen som direktør i Returkraft på dagen. Han saksøkte sin tidligere arbeidsgiver for usaklig oppsigelse og krevde jobben tilbake. Men en enstemmig Agder tingrett avviste dette.

Dommen gir Returkraft fullt medhold i at oppsigelsen av Døvik var vel begrunnet. Manglende informasjon til styret, mistillit fra de ansatte og en autoritær lederstil trekkes fram i dommen, som konkluderer slik:

Etter samlet og helhetlig vurdering av de forhold som angitt i oppsigelsen av 11. mars 2022, er imidlertid retten av den oppfatning at oppsigelsen ikke er usaklig. Styret hadde saklig grunn til oppsigelse av Døvik. Det vises her særlig til den manglende og utilstrekkelige informasjon til styret fra høsten 2021 og fram til møtet den 10. februar 2022. Et samlet styre hadde mistet tilliten til ham på grunn av dette. Det var sterk mistillit til Døvik fra de ansatte i denne perioden. Dette har arbeidsgiver en plikt til å medvirke til å bedre. Ved manglende informasjon til styret om alvoret i mistilliten fra de ansatte, hadde styret ikke mulighet til å sørge for at tilstrekkelige grep ble fattet.

Dermed blir det verken gjeninntreden i jobben eller erstatning for Døvik. Han idømmes også kr 376 000 i saksomkostninger. Dommen levner heller ikke Døviks lederstil særlig ære:

Sentralt for tilliten fra de ansatte var at denne autoritære lederstilen medførte en negativ virkning på arbeidsmiljøet. Den hadde en sterk negativ virkning på det psykososiale arbeidsmiljøet for svært mange ansatte, heter det her.

Ståle Myhre, Odd Terje Døviks advokat, er både skuffet og overrasket over dommen fra Agder tingrett. – Vi er uenige i de sentrale premissene som tingretten har lagt til grunn. Vi registrerer at tingretten har utelatt en rekke sentrale forhold inn mot avgjørelsen som er fattet. Spesielt knyttet til at bedriften etter eksplosjonen var i en ekstremsituasjon, og at den ledelsen som ble utøvd høsten 2021 hadde en spesiell karakter. Vi vil nå lese dommen nøye og innen fristen vurdere om vi skal anke den, sier han til Fædrelandsvennen.

Returkrafts advokat Nicolay Skarning er naturlig nok mer tilfreds. – Dommen peker på hvor viktig det er å ha tillit til de ansatte, og samtidig sikre det psykososiale miljøet. Særlig på en type bedrift og et anlegg som Returkraft. Dersom man ikke jobber tilstrekkelig med disse tingene så vil det danne grunnlag for oppsigelse, sier han til avisa.