– Hold deg fast i pulten

Klima- og miljødepartementet markerte nylig sitt 50-årsjubileum med en heldags konferanse. Og klima- og miljøminister Espen Barth Eide hadde fått samlet mye fint folk, blant dem USAs klimautsending John Kerry. Selv intervjuet Barth Eide en ikke ukjent forgjenger, Gro Harlem Brundtland.

Gro var landets femte miljøvernminister og hadde jobben i fem år, dobbelt så lenge som de fire forgjengerne til sammen. Og hun delte villig ut gode råd til dagens statsråd. – Jeg holdt meg fast til pulten. Jeg var jo nestleder i Arbeiderpartiet og Oddvar Nordli ville gjerne ha meg til et «viktigere» departement. Men jeg nektet plent og det har jeg ikke angret på. Et annet godt råd er å holde seg inne med Finansministeren. I min tid var det Per Kleppe, en dyktig og framsynt mann. Han hørte etter hvert mer på meg enn på sitt eget embetsverk, og vi klarte blant annet å få en milliard kroner til å rense Mjøsa. Det var skikkelig mye penger på 70-tallet, sa hun fornøyd. Gro fortalte også om at mye av det vi i dag tar som en selvfølge måtte det kjempes hardt for den gang. – Vern av Hardangervidda gikk for eksempel gjennom med en stemmes overvekt i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, erindret hun.

Det ikke spesielt kritiske intervjuet ble etterfulgt av John Kerry. Da Barth Eide introduserte ham sa han at det bare var det merkelige valgsystemet i USA som forhindret at Kerry ble president i 2004. Kerry fulgte ikke opp det temaet, men snakket heller om sine barndomsår i Norge, der faren var stasjonert som offiser. Han uttrykte sin beundring for landet som fikk opprettet et miljøverndepartement bare kort tid etter at EPA (Environmental Protection Agency) så dagens lys i USA. Han avla også krigen i Ukraina en visitt. – Alt vi har oppnådd de siste 50 årene tråkkes nå på av Putin. Men krigen viser også hvor enormt viktig det er å satse på fornybar energi. Putin kan ikke kontrollere sola og vinden, sa han.

Tidligere utenriksminister John Kerry, i dag spesialutsending for klima, uttrykte sin frustrasjon over at dagens ledere ikke er seg sitt ansvar bevisst.

Men det er klima som er John Kerrys hovedtema nå. – Hvor lenge må vi høre på at forrige uke var den varmeste noensinne, undret han. – Men det er ikke håpløst, budskapet fra FNs klimapanel er at det fortsatt er tid. Men da må det handles nå, tiåret vi er inne i blir avgjørende. Alle løftene fra Glasgow må bli holdt og selv om vi klarer å stoppe nettoutslippene innen 2050 må vi ta enormt mye CO2 fra atmosfæren. Vi kan vinne denne kampen, men det krever tøffe avgjørelser, sa John Kerry.

Klima- og miljødepartementet har hatt 23 ministere siden etableringen i 1972 og hele 14 av disse var til stede under jubileumsmarkeringen, som ble åpnet av statsminister Jonas Gahr Støre.