Lokalpolitikerne møtte bransjen

Tirsdag ble den såkalte Gjenvinnerdagen arrangert, i år for tredje gang. 17 bedrifter spredt over det ganske land inviterte lokale og sentrale politikere til omvisning og dialog.

Logistikk- og kvalitetskoordinator Eva Merete Brække og daglig leder Morten Sundell viser det ferdige produktet som kan gå rett inn i en glassovn og bli til nytt glass.

På Øra i Fredrikstad tok Sirkel Glass imot om lag ti politikere som fikk en grundig innføring i hva som skjer når 105 000 tonn glass- og metallavfall fra hele landet blir separert i magnetisk og ikke magnetisk metall og glass i ulike farger, for så å bli sendt videre til henholdsvis Norsk Metallgjenvinning og ut på eksport til glassverk i Tyskland og Storbritannia – og litt til produksjon av glassvatt og glassopor.

Deretter ble gjestene tatt med til Studio Sirkel hvor prosjektleder Gunhild Solberg og glassblåser Heidi Skofsrud viste at også resirkulert glass kan blåses til karafler, vaser og skåler.

Heidi Skofsrud har produsert nok en «sjenert karaffel» som har fått sitt særpreg ved at hun med vilje har latt glasset i karaffelen «kollapse» litt etter at den egentlig var ferdig.

– Det resirkulerte glasset er litt «kortere», det vil si at det tar kortere tid før glasset slutter å bevege seg enn når man jobber med jomfruelig glass, forklarte Skofsrud, men la til at det er det mulig å venne seg til. Hun hadde åpenbart ingen problemer med å få det til og produserte fire fem karafler på løpende bånd mens politikere og ansatte diskuterte utfordringer og rammebetingelser. I denne enmannsbetjente glasshytta produseres nisjeprodukter til restauranter flere steder i landet.

Forskrifter mangler

Daglig leder i Sirkel Glass, Morten Sundell, var opptatt av hvordan man skal kunne nå fram med kommunikasjon om kildesortering til fem og en halv million nordmenn. Han appellerte til kommuner og interkommunale selskaper om å fortsette å bidra her, noe mange av dem gjør allerede. Og han oppfordret alle til å ta i bruk den nasjonale merkeordningen slik at farger og symboler er de samme enten man kaster avfallet i hjemkommunen, på hytta eller et annet sted.

Sundell ga uttrykk for at han er fornøyd med drikkevareforskriften som sier at man får en redusert avgift når man samler inn mer. – Det er et godt insentiv. Og så er det et godt insentiv dette med at det settes krav til materialgjenvinningsgrad, sa han. Men han savnet reglement for å ivareta konkurransesituasjonen for slike bedrifter som ivaretar et samfunnsansvar.

– Dette med råvarekvalitet er også stemoderlig behandlet i forskriftsform, det står ikke noe om det, og det bør dekkes i forskriften. Noen kommuner eller IKS-er synes vi betaler lite, men pris og kvalitet henger sammen. Det er noen slike nøkkelelementer som burde vært regulert bedre i regelverket, slo han fast.

I Studio Sirkel gikk politikerprat og glassblåsing parallelt.

Stor andel privat import

Og også for gjenvinning av glass finnes det gratispassasjerer.

– Dette med privatimport synes jeg er veldig spesielt. Så mye som ti prosent av glassemballasjen er privatimport, det betyr at det er 10 000 tonn i året som ikke er satt på det norske markedet av våre medlemmer. Men det er våre medlemmer som betaler for at dette skal gå rundt, de subsidierer innsamling av privat import, og i dagens regelverk er ikke det behandlet, sa han og ble supplert av Gunhild Solberg som understreket at det er helt avgjørende å få et produsentansvarsregiseter for emballasje på plass.

Og politikerne var både interessert og velvillige og oppfordret Sirkels folk til å koble dem på i prosessene der lover og forskrifter skal utformes og behandles.