Kraftig eksplosjon hos Hallingdal Renovasjon

Onsdag kveld eksploderte det i avfallsforbrenningsanlegget til Hallingdal Renovasjon så til de grader at forbrenningsovnen er satt ut av drift for en periode.


Denne beholderen ble oppdaget i avfallet hos Hallingdal Renovasjon i 2017 før den gikk inn i avfallsovnen. Den var ikke tom og kunne fort forårsaket en tilsvarende smell. Foto Hallingdal Renovasjon

Driftssjef Olaf Sverre Nyheim sier til Kretsløpet at han mistenker at en tett tank med brennbart innhold som gass eller olje er kastet sammen med avfallet til forbrenning. Det forklarer han med at det oppstod en kraftig brann etter eksplosjonen. Han har ikke tro på at det var dynamitt som gikk av.

– Dynamitt brenner og vil ikke kunne eksplodere på denne måten uten fenghette. Men dynamitt kan gå av på grunn av trykk og er nok farligere for renovatøren når de klemmer pakkbladet på bilen for å komprimere. Det vi mistenker i forbindelse med denne eksplosjonen er heller trykkbeholdere, eller tette beholdere hvor det kan oppstå trykk, som propanbeholdere, gassflasker, drivstoffkanner eller -tanker eller hydraulikktanker. Men også lukkede vanntanker kan eksplodere, sier han. Han er klar på at de ikke har mulighet til å finne ut hva det faktisk var som eksploderte denne gangen. – Det vil kreve enormt med ressurser å gå igjennom slagget og likevel er det ikke sikkert vi finner det som forårsaket det, sier han.

To ganger tidligere i løpet av hans ti år som driftssjef har han opplevd noe tilsvarende, men aldri så kraftig som nå.

– En av grunnene til at vi mistenker gassbeholder er at vi har oppdaget dette i avfallet tidligere. Vi tar imot mye avfall fra fritidseiendommer og det er derfor mange slike flasker i omløp i området, sier driftssjef Olaf Sverre Nyheim. Foto Hallingdal Renovasjon

– Vi har også funnet gasstanker og andre trykkbeholdere i avfallet tidligere, som vi har klart å plukke ut før det gikk inn i ovnen, men vi har jo ikke kapasitet til å se over alt som kommer inn, sier han.

Heldigvis skjedde eksplosjonen ved 22-tiden på kvelden og den eneste som var på jobb satt i kontrollrommet to etasjer over ovnsrommet. Det ble derfor ingen personskader. Hadde det skjedd på dagtid med flere folk på jobb, kunne det gått langt verre.

Men en ødelagt avfallsforbrenningsovn er ille nok. Nyheim håper den vil være reparert og i drift igjen til starten av neste uke. Muringen av gulvet er snart i gang, men hvordan det blir med leveranser av ledninger og styringsenheter som har brent opp er Nyheim usikker på. Inntil ovnen er oppe og fungerer igjen er det driftsstans hos bedriften Hallingdal Trepellets som mottar prosessvarme fra denne ovnen. Hallingdal Renovasjon leverer også fjernvarme til andre bedrifter i nærområdet, men dette går sin gang takket være en egen fliskjele. Og enn så lenge har bedriften lagerplass til det avfallet som kjøres inn. Går det til midten av neste uke uten at forbrenningen kommer i gang igjen, må avfallet kjøres videre til andre forbrenningsanlegg.

Reparasjonene av ovnen er anslått å komme på mellom 2,5 og 3 millioner kroner. Nyheim forteller at egenandelen ved forsikringsavtalen deres er høyere enn som så, så dette må betales av innbyggerne via renovasjonsavgiften.