Valser over lokalpolitikerne i Holmestrand

Kommunal- og distriktsdepartementet opphevet 29. november tiltaksforbudet på Langøya. Dermed kan NOAH gå i gang med investeringene som gjør det mulig å fortsette deponeringen fram til 2030.

Som tidligere omtalt vedtok Hovedutvalget for regulering, kommunalteknikk og miljø i Holmestrand 16. august et midlertidig forbud mot tiltak for hele Langøya. Dette vedtaket ble påklaget både av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark og av NOAH Solutions. Siden vedtaket ble fattet i medhold av plan- og bygningsloven er det Kommunal- og distriktsdepartementet som er klageinstans. Og behandlingen her ender altså med at klagene tas til følge og at tiltaksforbudet dermed er opphevet. Og dette vedtaket er endelig og kan ikke påklages videre.

Og lokalpolitikerne i Holmestrand sin håndtering av saken levnes liten ære i departementets vedtak: Det er ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor en tillatelse til avvanningsanlegget vil vanskeliggjøre kommunens planarbeid. Det kan også synes som det er tatt utenforliggende hensyn når kommunen bruker midlertidig forbud for å styre avviklingen av avfallsdeponiet, og at kommunen har lagt feil faktum til grunn, heter det her.

Men avgjørende for vedtaket er naturligvis de nasjonale hensynene som en forlenget levetid på deponiet vil ivareta: Forut for kommunens vedtak om midlertidig forbud mot tiltak ga flere av de berørte bedriftene og organisasjonene, herunder Hydro, Speira, Hafslund Oslo Celsio, Kronos Titan AS, Alcoa Norge ANS, NHO, LO og Norsk Industri uttrykk for viktigheten av mottakskapasiteten på Langøya….Hafslund Oslo Celsio, som er landets største aktør innen avfallsforbrenning, varsler at de vil måtte stenge anleggene sine når Langøya ikke lenger kan ta imot flyveaske fra avfallsforbrenningen på grunn av mangelen på andre alternativer med nok kapasitet i regionen, står det å lese i vedtaket.

Som dermed munner ut i følgende: Etter Kommunal- og distriktsdepartementets vurdering må hensynet til de nasjonale interessene veie tyngre enn hensynet til det kommunale selvstyret i denne konkrete saken. I avveiingen har departementet også lagt en viss vekt på at kommunens planarbeid ikke er avhengig av et midlertidig forbud mot tiltak som stenger for forlengelse av deponikapasiteten på Langøya. Det foreligger derfor grunnlag for å oppheve kommunens vedtak.