Kommunen dumpet snø med olje, kobber og bly i Kanalen. Nå får de refs

I fjor vinter dumpet Tønsberg kommune 7.500 kubikkmeter forurenset snø i Kanalen. Det vil Statsforvalteren ha slutt på.

Det er Tønsbergs blad som forteller dette.

I fjor vinter var det flere som reagerte på at Tønsberg kommune dumper snø fra byens gater og torg i Kanalen. Kommunen svarte at de kun dumper snø som ikke er eldre enn 24 timer og derfor er snøen ren og uproblematisk å tømme i vannet.

Det fikk Venstre-politiker Håvard Bettum til å reagere. Han tok en snøprøve fra gata der han bor og lot det smelte på kjøkkenbenken. Resultatet var et grumsete smeltevann med skum på toppen. «Kanskje jeg skal samle en bøtte snø fra gata og servere friskt smeltevann i neste kommunestyremøte?» spurte han på Facebook.

Nå viser det seg at den smeltede snøen ikke bare ser ekkel ut. Den er heller ikke særlig sunn. Snøen fra gatene i Tønsberg inneholder flere miljøgifter viser prøver tatt i fjor vinter. Snøen var forurenset av oljeforbindelser, kobber, bly, sink og mikroplast.

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har ikke gitt Tønsberg kommune tillatelse til å dumpe snø i Kanalen. Tvert om har de flere ganger etterspurt analyser av snøen som dumpes. Nå som kommunen har foretatt målinger som påviser miljøgifter både i snøen og i Kanalen, er Statsforvalterens konklusjon klar:

– Kanalen er belastet i utgangspunktet. Vi oppfordrer kommunen til å gå bort fra dumping av overskuddssnø i sjøen, ikke bare av miljøgifter i seg selv, men også fordi dumpingen inneholder søppel og strøgrus som kan inneholde partikkelbundet forurensning, sier seniorrådgiver Kathrine Sundeng.

Miljøavdelingen har akkurat ført tilsyn med håndtering av overskuddssnø i fem kommune, deriblant Tønsberg.

«Kommunen samler sammen snø fra Tønsberg sentrum i hauger, for så å dumpe det i sjøen innen 24 timer. Vintersesongen 2021/2022 ble det dumpet ca. 7500 m3 snø», skriver Statsforvalteren i tilsynsrapporten, og viser videre til prøver som er tatt av Kanalen i vintersesongen 2020/2021 og av snøen som dumpes i vintersesongen 2021/2022.

Prøvene viste at snøen var forurenset av oljeforbindelser, kobber, bly, sink og mikroplast. De samme forbindelsene er funnet i forhøyede konsentrasjoner i Kanalen. Det er altså de samme kildene som gir forurensning i snøen og i Kanalen, men det er også flere kilder som bidrar med tilførsel av forurensing til kanalen.

I tillegg til den forurensede snøen, havner store mengder grus i Kanalen.

Dykkerundersøkelser gjennomført i området der snøen dumpes, viser også at det ligger cirka 30 kubikkmeter grus og sand over et areal på 20 kvadratmeter. Det ble også funnet større gjenstander som blant annet betonggriser.

«Basert på dokumentasjonen som nå foreligger, anser vi dagens praksis til å utgjøre fare for forurensning. Dersom kommunen legger opp til å opprettholde dumpingen av snøen må det sendes en søknad til Statsforvalteren. Vi understreker at vi er svært restriktive med å gi tillatelse til dumping av snø.» skriver Statsforvalteren.

Kommunene har fått frist til å dokumentere retting av avvikene Statsforvalteren har påpekt innen 1. februar 2023.

I stedet for å dumpe snø i sjø eller vassdrag, har Statsforvalteren i flere år oppfordret kommunene til å opprette snødeponier på land. Slik får de bedre kontroll med smeltevann, slam og søppel, som igjen skal hindre at miljøgifter havner på avveie. Nå har Tønsberg kommune bestemt seg for å følge oppfordringen.

Alt i følge Tønsbergs Blad