Rundt 20 kubikkmeter soyaolje havnet i Glomma

En ventil som sto åpen i mer enn tre timer medførte et stort utslipp av soyaolje fra Denofa natt til 21. november. En del ble fanget opp av bedriftens renseanlegg, men det anslåes at rundt 20 kubikkmeter havnet i Glomma. Olja er nedbrytbar og ikke giftig, men driver sørover og truer fuglereservatet på Øra.

Operasjonsleder Melissa Krag i Øst politidistrikt sier til TV2 at politiet etterforsker saken og ikke utelukker ikke at det kan ha skjedd noe kriminelt. – Vi kan ikke kommentere våre funn så langt, men det vil bli tatt avhør og gjort tekniske undersøkelser på stedet, sier hun.

Soyaolja fra Denofa brukes hovedsakelig til produksjon av dyrefôr og er selvsagt ikke giftig. Men bedriften uttaler selv at den kan være skadelig for fugler hvis den setter seg i fjærdrakten. Derfor blir beskyttelse av fuglereservatet prioritert, sa fabrikkdirektør Torgeir Hjertaker på en pressekonferanse tirsdag formiddag. Han fortalte også at utslippet ble oppdaget rett etter midnatt og at det ble stanset temmelig umiddelbart. – Årsaken var en ventil som sto åpen. Det skulle den ikke ha gjort og granskningen vil vise hvorfor den gjorde det, sa han.

Innsatsleder Jørn Krogfoss fra Fredrikstad brannvesen kunne fortelle at store ressurser nå er satt inn for å begrense utslippet.

Men i løpet av tida utslippet varte rakk altså en betydelig mengde olje å finne veien til Østerelva, en av Glommas to løp mot sjøen i Fredrikstad. Og da er ikke veien lang til naturreservatet på Øra, kjent for sitt rike fugleliv.  – Fett og olje er svært skadelig for fugler. Den fører til ødeleggelser i mikrostrukturen i fjærdrakta og ødelegger varmebeskyttelsen som fjærdrakten gir, sier biolog Jan Inge Båtvik til Fredriksstad Blad.

Brannvesenet i Fredrikstad, som også deltok på pressekonferansen, opplyser at de er i full sving med lenselegging for å fange opp utslippet. – Vi har etablert tre barrierer mot fuglereservatet og driver oppsamling av olje ved disse. Og så langt har vi ikke funnet eller fått melding om kontaminert fugl, fortalte innsatsleder Jørn Krogfoss.

Denofa er en del av Orkla-konsernet og det importeres hvert år 450.000 tonn soyabønner til anlegget i Fredrikstad, hovedsakelig fra Brasil, men også fra USA og Canada. Mesteparten foredles til soyaolje som igjen brukes til dyrefôr.