Lager fiber av CO2

Det fortalte Ivan Eriksen fra BCS på Avfall Norges webinar om bruk og lagring av CO2. Til våren skal selskapet etablere et testanlegg ved BIRs avfallsforbrenningsanlegg i Rådalen.

Bergen Carbon Solutions ble etablert i 2016 og inngikk tidlig en avtale med BIR. Men det er først nå, etter å ha utviklet tre forskjellige prototyper at de har kommet fram til en løsning som kan skaleres opp og settes i produksjon. Et pilotanlegg som bruker ren CO2 ble startet opp i Bergen i sommer, og selskapet selger allerede noe karbon nanofiber fra den produksjonen. Og neste år er altså planen at teknologien testes ut på røykgassen fra avfallsforbrenningen til BIR. Det må bare skaffes til veie noe mer penger først.

– Vi er et oppstartselskap og har begrenset med egne midler, understreket Eriksen.

 

Lavt energiforbruk og rene utslipp

Løsningen selskapet har kommet fram til bruker ca 50 kW i produksjon av 1 kg karbon nanofiber. Det skal være langt mindre enn andre teknologier på markedet i dag. Og utslippet fra produksjonen skal utelukkende være oksygengass. Når da råstoffet her er karbon fra atmosfæren, eller fra utslipp som ellers ville gått til atmosfæren, bør dette være en teknologi for framtida.

– Vi ser for oss å installere teknologien i en konteiner som er enkel å flytte og enkel å installere hvor som helst i verden. Et slikt anlegg kan produsere 12 tonn karbon nanofiber i året, og til det bruker det 48 tonn CO2, sa han. Og siden teknologien er såpass fersk, ser han for seg at det fortsatt vil komme forbedringer som øker produktiviteten en del.

Dette er altså ikke noe stort anlegg, men med tid og tilstrekkelig kapital ser Eriksen for seg større løsninger.

Han forklarte at karbon nanofiber er et produkt som allerede har vært på markedet i 10-20 år, men at det ofte lages av andre råstoffer enn CO2. Det består av karbon i form av lange, tynne strukturer som er enkelt å tilsette til forskjellige kompositter og som forbedrer både de mekaniske egenskapene til materialet og har en veldig god ledningsevne. – Det har mange bruksområder og gir lettere materialer som varer lengre, fortalte Eriksen.

 

– Et veldig godt tilskudd

– Dette var interessant for oss siden selskapet utvikler en metode for å utnytte CO2 direkte fra røykgassen i et forbrenningsanlegg. Vi gikk inn og investerte i dette selskapet da de startet opp, og eier ti prosent, sier Ingrid Hitland, daglig leder i BIR Avfallsenergi til Kretsløpet. Hun forteller at det er gjort klart en plass hvor de skal koble seg på anlegget i Rådalen. – Så vi venter bare på at de skal komme i gang. Teknologien er på plass, de jobber med finansieringen nå, fortsetter hun.

På spørsmål om denne teknologien kan gi BIR unntak fra avfallsforbrenningsavgiften som er foreslått i statsbudsjettet, svarer hun at siden dette er CCU, altså karbonfangst og bruk, og ikke CCS, karbonfangst og lagring, vil den ikke det. Hun mener som mange andre i denne delen av bransjen at denne avgiften ikke vil føre til mindre utslipp, bare høyere utgifter eller mindre avfall for avfallsforbrenningsanleggene. – Og skal det være et unntak fra avgiften bør unntaket også gjelde bruk av karbon, ikke bare lagring, mener hun.

– Nå skal vi i første omgang teste et lite anlegg hos oss og se om dette går, og så må vi se om vi skal fortsette med dette, kombinere det med annen karbonfangst eller gjøre noe annet. Men uansett mener vi dette er et veldig godt tilskudd, og en teknologi som kan brukes på flere anlegg etter hvert, sier hun.