Schütz Nordic investerer 120 millioner i gjenbruk av plast

Allerede i dag bruker Schütz Nordic returplast i produksjonen av sine IBC-kontainere, og med de nye investeringene vil returandelen bli mye høyere.

– Målet er å bli ledende på resirkulering av plast i Norden gjennom å etablere et avansert vaskeanlegg med ny renseteknologi, slik at «gammel» plast kan brukes på nytt, sier administrerende direktør Erik Platek i Schütz Nordic til avisa Glåmdalen.

I løpet av de siste ti årene har bedriften hatt en sterk vekst, og Platek har ambisjoner om at Schütz Nordic skal fortsette utviklingen.

Nå investerer de 50 millioner kroner i nytt produksjonsutstyr for å lage produkter med resirkulert materiale i, samt 70 millioner i nytt renseanlegg.

Satsingen gjøres blant annet takket være finansiell støtte på 12 millioner kroner fra Innovasjon Norge (IN), altså statlige bidrag. Halvparten av beløpet kommer fra nasjonale ordninger, mens den andre halvparten er hentet fra rammen bevilget til IN fra Innlandet fylkeskommune.

Skjerpede EU-krav gjør at markedet for resirkulert plast er stort. Snart kreves det 30 prosent innblanding av returplast i produkter. Målet for Schütz Nordic er at andelen returplast skal bli enda større.

– Per i dag resirkulerer vi rundt 750 tonn plast årlig, men dette skal økes. Etter hvert skal vi hente ytterligere 800 tonn plastavfall årlig fra anlegget vårt i Sverige. Derfor vil denne satsingen utvilsomt styrke vår betydning internt i konsernet, sier Platek til Glåmdalen. Til Kretsløpet utdyper han at selskapet resirkulerer og gjenvinner hundre prosent av det det setter ut på markedet gratis for kundene. – Så bare det vi gjør i dag er unikt, og nå skal vi løfte det til neste nivå, sier han.

Og den plasten han sikter til her er altså i form av IBC-konteinere og tilhørende paller. Disse konteinerne kan jo ha inneholdt alt fra vann til farlige stoffer. På spørsmål om de kan gjenbruke plasten fra de konteinerne som for eksempel har inneholdt farlig avfall, svarer han at det ikke er noe problem.

– Og det gjør vi allerede i dag. Det har vi allerede gode rutiner på. Nå går det mer på sorteringen. Vi sprøytestøper plasten i dag og vi skal formblåse den i framtiden, og det er jo en helt annen teknologi som innebærer at vi må ha en mye bedre rensing av plasten, sier Platek. Han forteller at prosessen går ut på å grovkverne og finkverne, vaske og smelte om plasten til pellets. – Plasten går gjennom prosesser hvor vi degasser den for å fjerne lukt og vi sorterer det for å få ut farge, så det er en omfattende prosess.

– Utstyret som skal blåse produktene er allerede klart, det får vi levert i uke 46. Så det er det systemet som skal vaske plasten som er prosjektet vi jobber med nå som vi har fått disse midlene, og det ser vi for oss at er på plass i slutten av neste år.  Inntil da må vi hente plastråstoffet i Tyskland, og fotavtrykket på det er vi egentlig ikke så fornøyd med, men når vi kan produsere det her på Kongsvinger blir det veldig bra, sier han.