Fangst og lagring av CO2 fra avfallsforbrenning er bransjens klart viktigste klimatiltak

Miljødirektoratet presenterte 2. juni den omfattende rapporten Klimatiltak i Norge mot 2030. Her listes det opp 85 ulike tiltak som må iverksettes om Norge skal oppfylle sine klimaforpliktelser. En håndfull av disse berører avfallsbransjen og det som har klart størst effekt er CO2-fangst ved forbrenningsanleggene. 

Bakteppe for den 423 siders rapporten burde være kjent. Norge har i henhold til Paris-avtalen forpliktet seg til et utslippskutt på 55 % i forhold til nivået i 1990. Og ferske tall for 2022 viser at det i løpet av de første 32 av de 40 årene i denne perioden er kuttet skarve 4,7 %. Det betyr at det må settes inn kraftige virkemidler på en rekke sektorer for å få dagens utslipp på 48,9 millioner tonn ned til halvparten.

Det er 6 av de 85 tiltakene som berører avfallsbransjen, til sammen har disse et kuttpotensiale på 1,2 millioner tonn. Desidert viktigst av disse er CO2-fangst fra avfallsforbrenning. Dersom halvparten av landets 16 forbrenningsanlegg utstyres med dette innen 2030 vil utslippene reduseres med 0,83 millioner tonn årlig.

Rapporten omfatter en mengde faktaark som tar for seg hvert enkelt tiltak. Og i omtalen av CCS fra avfallsforbrenning framgår at det finnes en rekke barrierer som kan forhindre eller forsinke iverksettelse. Blant disse er:

  • CCS-prosjektene er store og kostbare. Og pr i dag finnes ingen leverandører av nøkkelferdige anlegg.
  • En betydelig andel av karbonet som fanges er biogent, dette koster det foreløpig ikke noe å slippe ut. Insentivene er derfor ikke tilstrekkelige.
  • Det er pr i dag ikke noe fungerende marked for transport og lagring av CO
  • CO2-fangst krever med dagens teknologi betydelige mengder elektrisk kraft.

Rapporten drøfter også hvilke virkemidler som er aktuelle for å fjerne disse barrierene. Her nevnes direkte støtte, økt CO2-avgift og direkte krav om CO2-fangst i kommunale anbud. Offentlige støtteordninger for infrastrukturen som kreves nevnes også. Felles for virkemidlene er at de koster penger og krever politiske vedtak. Mye må derfor skje temmelig raskt om klimapotensiale ved fjerning av CO2- fra avfallsanlegg skal realiseres innen 2030.

Les hele rapporten her: Klimatiltak i Norge mot 2030.