Finansministeren åpnet Norges første resirkuleringsanlegg for panteflasker

Plastflaskene som pantes i Norge trenger ikke lenger kjøres til utlandet for å bli gjort om til plastgranulat. Onsdag åpnet Infinitum sitt nye resirkuleringsanlegg på Heia i Lillestrøm kommune, og det var finansministeren som trykket på startknappen.

Bygget er på ca 3600 kvadratmeter og anlegget har kostet 200 millioner kroner . Det skal være et av verdens mest moderne resirkuleringsanlegg og ha kapasitet til å resirkulere 25 000 tonn plast årlig.

– Til nå har flaskene blitt fraktet til Veolias fabrikker i Sverige og Tyskland for resirkulering. Heretter skal de bare fraktes rett over gårdsplassen fra Infinitum og inn til Veolia, og det betyr færre vogntog på landeveien og reduserte utslipp også i den delen av verdikjeden. Veolia er både leietaker i dette bygget og vår kunde. De kjøper flaskene våre, opplyste administrerende direktør Kjell Olav Maldum i Infinitum.

Prosessen fra flaske til granulat tar ca åtte timer. 70 tonn, eller 2 millioner flasker, går gjennom anlegget hvert døgn. Fortsatt må granulatet sendes til Sverige for å bli nye flaskeemner.

– Selvfølgelig er vårt neste ønske å få gjort også den siste delen av prosessen i Norge. Da har vi en komplett sirkel for flaskene her i landet. Men uansett er granulat mye mer kompakt og krever færre biler til transporten enn hele flasker, sa Maldum. Han opplyste at hvis man tilsetter 10-20 prosent ny plast hver gang, kan plasten i plastflaskene ombrukes til nye flasker rundt 10 ganger.

Administrerende direktør i Infinitum, Kjell Olav Maldum, ønsker seg en materialavgift på ny plast, slik at resirkulerte flasker kan konkurrere med plastflasker laget av ny olje.

Maldum nyttet anledningen til å spille inn et ønske fra bransjen før han ga ordet til finansminister Jan Tore Sanner:

– I dag er det økonomisk lønnsomt for nordmenn å pante, og det er lønnsomt for bransjen å samle inn og resirkulere. Men det er ikke økonomisk lønnsomt for bryggeriene å velge flaske av resirkulert plast. Plast av ny olje er billigere enn resirkulert plast, og bransjen ønsker en avgift som endrer dette. En lav avgift på plast som det er mye diskusjon om i Europa, vil etter vår mening ikke fungere, det blir for liten kostnad per enhet. Vi tror på en høy materialavgift som reduseres i takt med andelen resirkulert materiale i emballasjen. Og miljøavgiften som belønner god adferd har fungert godt og bør brukes som modell for materialavgiften, sa Maldum.

– Det er ingen tvil om at den norske panteordningen er en suksesshistorie, sa Sanner, og viste blant annet til at flasker ikke er et søppelproblem i Norge, som det er i mange andre land. Og han svarte slik på Maldums ønske:

– Dere har gitt oss innspill om en differensiert avgift. Det er utredet før, men det er ikke slik at alt er hogget i stein, vi må alltid være åpne for å lete etter de riktige verktøyene for å få markedet til å fungere og få økonomien til å trekke i retning av grønn omstilling og bidra til nye arbeidsplasser.

Plasten blir malt opp, vasket og smeltet til granulat som er godkjent til produksjon av emballasje til mat og drikke, fikk Jan Tore Sanner vite på omvisningen etter åpningen.

– I Norge omsettes over 600 millioner panteflasker i året, og etter hva jeg forstår solgte Infinitum plast og aluminium for over 180 millioner kroner i 2018, over 20 000 tonn plast ble resirkulert. Avfall er ikke da bare en ressurs, det er faktisk en millionbedrift. Og det dere da bidrar til er både å skape arbeidsplasser, få til grønn omstilling, men også til å bygge kompetanse både i bedriften her, men også i samfunnet vårt, sa han.

Før han foretok selve den symbolske åpningen ved å trykke på nettbrettet og starte anlegget, opplyste han at Regjeringens strategi for sirkulær økonomi kommer om svært kort tid.

 

Les også:

Her blir det gjenvinning til nye plastflasker

Norske drikkevarebokser til England og Tyskland