Frevar tapte 18,6 millioner på avfallsforbrenning i fjor – må redusere utbyttet til kommunen

Frevar redder økonomien i land med skyhøye inntekter fra deponering av masser på Øra. Forbrenningsanlegget gikk 18,6 millioner i minus i 2023 etter at Frevar måtte betale hele 33,4 millioner i klimakvoter og avgifter. Det skriver Fredrikstad Blad.

Tirsdag gikk et enstemmig Frevar-styre inn for å betale 2,9 millioner i utbytte (overføring) til eier Fredrikstad kommune av et samlet overskudd på 5,9 millioner fra næringsdelen av selskapet i fjor.

Bystyret har lagt inn fem millioner kroner fra Frevar i kommunebudsjettet for 2024, også det en beskjeden sum sammenlignet med hva Frevar betalte i glansdagene. Men styret legger seg altså 2,1 millioner lavere.

– Det er bystyret som avgjør hva vi skal betale. Det er lov å ønske, men vi har et mindre overskudd enn tidligere på grunn av høye avgifter for forbrenning av avfall, sier styreleder Leif Eriksen (Frp) til Fredriksstad Blad.

– Hva tror du om fremtiden for anlegget med slike tall?

– Jeg er optimist. Frevar skal omstille seg, og skape overskudd i årene fremover, sier han.

Av de 5,9 millionene i overskudd for 2023 går styret inn for å bruke to millioner til klima- og karbonfangst-satsing og en million til å utrede produksjon av biokull av slam, i tillegg til de 2,9 millionene i utbytte til kommunen.

Styret må ta et valg for anlegget i år

Styret har bestilt en utredning om alternativer for forbrenningsanlegget, denne skal være klar før sommeren.

Nestleder Tor Prøitz (H) sier selskapet er nødt til å foreta seg noe for å bedre økonomien ved forbrenningsanlegget.

– Selskapet kan ikke fortsette med store underskudd fra avfallsforbrenning. Vi har bedt direktøren om å vurdere alternativer, og styret må ta en beslutning om fremtiden for anlegget i år, sier han.

– Hvilke alternativer finnes?

– Det skal direktøren svare på. Det er ikke et alternativ å legge ned avfallsforbrenningsanlegget. Men vi skal se på muligheter både for å redusere avgiftene og for å skaffe mer avfall til forbrenningsanlegget.

– Styret har også bedt Frevar-direktør Johnny Sundby se på muligheten for å produsere strøm av dampen fra anlegget, hva tror du om denne muligheten?

– Det er et alternativ som skal utredes. Det viser seg at vi får en lavere utnyttelse av dampen ved å produsere strøm i en generator enn å levere energien til industrien. Vi ønsker å beholde dagens system med leveranse til industrien på Øra, og håper at det lar seg gjøre, sier han.

Skyldes kvoteplikt og fallende avfallspriser

I fjor betalte Frevar 24,6 millioner i klimakvoter, og når vi også tar med forbrenningsavgiften kom miljøavgiftene opp i 33,4 millioner kroner. Underskuddet på 18,6 millioner for avfallsforbrenning er 14,8 millioner dårligere enn budsjettert.

Tor Prøitz sier at det ikke bare er avgiftene som skaper problemer for økonomien. Frevar merker også de fallende prisene for levering av avfall, etter at stadig mer norsk avfall sendes til Sverige.

Norske bedrifter og kommuner betaler mindre for å levere avfallet i Sverige, og dermed blir det mindre tilgjengelig avfall for norske anlegg, og også fallende inntekter.

Deponering av masser står for overskuddet

Tidligere var avfallsforbrenningsanlegget selve melkekua for Frevar, som sørget for det meste av overskuddet som ga penger til kommunekassen. I årene 2002-2022 overførte Frevar totalt 242 millioner til Fredrikstad kommune.

Nå er det mottak og deponering av masser som er god butikk, denne delen fikk et overskudd på 30 millioner i fjor etter skatt. Det var 19,3 millioner mer enn budsjettert. Uten denne ekstrainntekten ville Frevar gått i minus.

Biogassanlegget gikk også med underskudd, på 6,3 millioner, som i hovedsak skyldes lavere biogassproduksjon enn forventet og økte vedlikeholdsutgifter. Det har vist seg svært vanskelig å få overskudd fra biogassproduksjon.

58 prosent fra næringsvirksomhet

Frevar har to ben å stå på: Vann-, avløps- og renovasjonstjenester, samt gjenvinningsstasjonen, som innbyggere og næringsliv betaler gjennom avgifter til selvkost, og næringsvirksomheten som i hovedsak består av mottak og deponering av avfall, forbrenning og energigjenvinning og biogassproduksjon.

I 2023 kom cirka 58 prosent av omsetningen fra konkurranseutsatt næringsvirksomhet, mens cirka 42 prosent av omsetningen er hovedsakelig gebyrfinansiert og drives etter selvkostprinsippet, ifølge årsrapporten.

Alt i følge Fredrikstad Blad.