Her må staten trolig rydde opp

Fylkesmannen i Møre og Romsdal stoppet avfallsmottaket hos Miljøservice Eide AS i juni og anmeldte senere forsøplingen til politiet. I november ble virksomheten slått konkurs, men da bostyret konstaterte at opprydningskostnadene langt overstiger eiendommens verdi ble konkursbeslaget opphevet. Regningen kan dermed havne på statens bord.

Miljøservice Eide AS ligger i tettstedet Eide i Hustadvika kommune og tar imot næringsavfall for gjenvinning, blant annet betydelige mengder landbruksplast. Selskapet har en lang forhistorie hos Forurensningsmyndighetene. Det gikk konkurs allerede i 2008, men tillatelsen ble overført til ny virksomhet. Men anlegget har hele tiden vært preget av forsøpling og for mye gammelt anlegg på lager. – I 2017 ble det gitt en frist ut 2019 til å rydde halve anlegget. Inspeksjoner viste at dette ikke skjedde, men det ble gitt en ny frist til sommeren 2020. Da heller ikke denne ble etterkommet ble det 10. juni fattet vedtak om stans i avfallsmottaket, forklarer Christian Dahl, fagleder i Forurensningsavdelingen hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Fylkesmannen vurderer det slik at situasjonen med omfattende lovbrudd over mange år ikke kan fortsette. Slik anlegget drives i dag, representerer det en risiko for miljøet og er konkurransevridende ovenfor resten av avfallsbransjen. Stans i mottak av avfall vil etter vårt syn være nødvendig, heter det blant annet i vedtaket.

Kretsløpet er også kjent med at saken er meldt til politiet, som etterforsker brudd på Forurensningsloven.

Med stans i avfallsmottaket forsvinner inntektene og i november ble det åpnet konkursbehandling for Miljøservice Eide AS, med Håkon Holm Westad i Larhammer Aarstad Advokatfirma som konkursbestyrer. Han sier til Kretsløpet at de har fått folk med fagkunnskap til å vurdere opprydningskostnadene, og sier anslaget er på 9,6 millioner kroner. Og siden dette langt overstiger eiendommens verdi gir konkursloven rett til såkalt abandonering, det vil si at konkursbeslaget oppheves og eiendommen går tilbake til selskapet, selv om det er konkurs. Dermed er ikke opprydning lenger noe som ligger på bostyrets bord. – Det blir et spørsmål mellom skyldner og offentlige myndigheter, sier Westad.

Og skyldneren er i dette tilfelle Trygve Arild Herskedal (64), eier av Eide Miljøservice. Han viser til bostyret og har ingen kommentar verken til konkursen, abandoneringen eller politianmeldelsen for forsøpling.

Det blir altså Fylkesmannen som må ta stilling til opprydning, etter at bobestyrer er ferdig å behandle saken.