Vil ha 4,8 millioner fra Returkraft

Odd Terje Døvik gikk til sak mot sin tidligere arbeidsgiver fordi han mente seg usaklig oppsagt. Han fremmet i utgangspunktet ingen økonomiske krav, men ville ha jobben tilbake. Men i sin sluttprosedyre i Agder Tingrett sa hans advokat Ståle Myhre, ifølge Fædrelandsvennen, at en erstatning tilsvarende tre årslønner ville være passende dersom Døvik ikke får komme tilbake.

Rettssaken gikk over en hel uke og det kom fram mye som kan gjøre et comeback for Døvik vanskelig. Og Returkrafts prosessfullmektig Nicolay Skarning vektla da også dette i sin sluttprosedyre. – Daglig leder må ha de ansattes tillit. Bevisførselen i denne saken viser at halvparten av de ansatte ikke har det. Over tre fjerdedeler av prosessoperatørene har hatt mistillit til Døvik over lang tid. På dette punktet har han sviktet. Jeg mener dette i seg selv er oppsigelsesgrunn, sa han, ifølge Fædrelandsvennen.

Og dette bygget Skarning blant annet på et knusende vitnemål fra de ansattes styrerepresentant Joakim Nordbø. Overfor retten beskrev han en fryktkultur og at Døvik ikke var til å stole på. Han sa også at det store flertallet av prosessoperatørene ikke hadde tillit til Døvik, og at denne tillitsbristen var så fundamental at han ikke så noen mulighet for at den kunne gjenoppbygges. Også andre styremedlemmer vitnet mot Døvik i retten, blant dem Anita Aanonsen Jernquist, daglig leder i Agder Renovasjon. – Stemningen på Returkraft er helt annerledes nå enn da Odd Terje var der. Jeg har fulgt dem tett og merker det, sa hun.

Men det ble også ført vitner som var mer positive til Døvik. Blant dem tidligere styreleder Stein Hannevik, som hadde dette vervet fra 2017 til rett før den skjebnesvangre eksplosjonen sommeren 2021. Han omtalte Døvik som dedikert og kunnskapsrik og sier tilliten til ham aldri ble diskutert i styret. – Returkraft har hatt store utfordringer. Da trenger du en sterk fyr med fremdrift, ikke en som skal holde orden på tellekanter i hyllene. Da kan det bli tråkket på noen tær, sa Hannevik, ifølge Fædrelandsvennen.

Sentralt i saken står også måten avskjedigelsen skjedde på, og om de formelle kravene til en slik prosess er oppfylt. Her står et møte mellom Døvik og styreleder Lars Petter Maltby og nestleder Hans Georg Høgevoll-Garstad den 10. februar sentralt. Til dette møtet hadde Døvik med seg sin venn Ole Hortemo, tidligere politisjef i Kristiansand. Han møtte i retten med et referat fra møtet og mente det da ble uttrykt klar mistillit til Døvik. – De hadde en krystallklar melding som jeg oppfattet var en avskjedigelse på dagen, sa han i retten.

Dom i saken er ventet rundt midten av oktober.