Tiltale tatt ut mot «Queen of trash» og ti andre i Think Pink-skandalen i Sverige

Kvinnen som kalte seg «Queen of trash» og ti av hennes ansatte er siktet i Sveriges største miljøkriminalitetsskandale. Selskapet har dumpet fjell med søppel på totalt 21 steder i Midt-Sverige, ifølge tiltalen. Alle mistenkte nekter straffskyld.

Det skriver svenske medier.

En lørdag i midten av september 2020 ble konsernsjefen i avfallsselskapet NMT Think Pink Bella Nilsson pågrepet og mistenkt for grov miljøkriminalitet i perioden 2015–2020. Hun er nå siktet. I tillegg til henne er også ti andre personer siktet. Til sammen fem er siktet for grov miljøkriminalitet, fem er siktet for miljøkriminalitet og én er siktet for medvirkning til grov miljøkriminalitet.

Strafferammen for de siktede for grov miljøkriminalitet er seks måneder til seks års fengsel. Aktor vil også at disse personene skal få næringsforbud. For de som er siktet for miljøforbrytelser er strafferammene bøter eller fengsel i inntil to år.

Innsamlet og dumpet

De rosa avfallsposene fra Think Pink ble et vanlig syn i bybildet i Stockholm i løpet av andre halvdel av 2010-tallet. Bygge- og riveavfall havnet her og ble deretter fraktet bort, uten at beboerne tenkte så mye over det.

Men søppelet ble ikke tatt hånd om. I stedet mistenkes det å ha blitt dumpet på minst 21 steder rundt om i landet. Det har blitt stablet opp, pakket inn i plast i baller eller gravd ned.

At det skjedde så mange forskjellige steder gjorde at det tok tid før noen forsto omfanget, skriver Svenska Dagbladet.

– Fra starten var det mange små saker hvor man ikke så noen sammenheng. Men etter hvert så man at det var en sammenheng mellom dem, og så startet den store etterforskningen, sier leder for forundersøkelsen, advokat Anders Gustafsson.

På flere av stedene har beboere i nærområdet slått alarm om at de så lastebilene som leverte avfallet. Andre steder er det kommunens kontrollører som ante uråd. I noen tilfeller har Think Pink flyttet avfallet etter å ha fått pålegg om det. Andre steder har det blitt liggende

At selskapet hadde en lovlig virksomhet i front, og at søppelet var gjemt i baller eller nedgravd, har komplisert etterforskningen, ifølge Linda Schön, en av påtalemyndighetene.

Think Pink skal også ha utnyttet et smutthull i reglene, da det er tillatt å midlertidig lagre avfall i inntil tre år. I stedet for å sortere og resirkulere avfallet, ble søppelet flyttet til nye anlegg.

Ifølge Göteborgs-Posten, som har vært i kontakt med de berørte kommunene dreier det seg totalt om over 200 000 tonn avfall.

Omfattende etterforskning

Den foreløpige etterforskning mot «Queen of Trash» og hennes kumpaner har pågått siden 2020, med graving, flyovervåking og hundrevis av avhør.

– Selv om man kan få en viss indikasjon på hva som er på overflaten, aner vi ikke hva som skjuler seg under. Det er også vanskelig å fastslå mengden, som er en faktor som avgjør om man kan lagre avfallet, og hvor lenge, sier Linda Schön.

For politiet har ulike eksperter – miljøkriminalitetsetterforskere, kriminalteknikere og IT-kriminalteknikere – deltatt i etterforskningen. De har brukt droner for å få oversikt og kalt inn traktorgravere for å plukke opp avfall gjemt under jorden.

– Det er et omfattende arbeid, sier Marie Forssten ved Bergslagen politiregion til Svenska Dagbladet.

I noen tilfeller har avfallet blitt knust og komprimert. Den eneste måten å kartlegge innholdet på har vært å sende søppelet til analyse.

– Det er tatt ulike prøver fra ulike baller. Det er et nøye arbeid utført av våre kriminalteknikere.

Prøvene er sendt til analyse, og flere av lokalitetene har vist seg å være forgiftet med blant annet bly, arsen, kvikksølv og PCB7. I Strängnäs ble elektronisk skrap, leker og skrivemaskiner plassert blant byggeavfall uten beskyttelse mot regn og vind. Ved siden av renner Storängsdiket, som leder vann ut i Mälaren, hvorfra to millioner mennesker henter drikkevannet sitt.

I tillegg til å praktisk undersøke åstedene, det vil si søppeldyngene, har politiet slått til mot de mistenkte og ransaket husene.

– Vi har gjort 300 forskjellige beslag, tømt og analysert hundrevis av IT-lagringsmedier – som mobiltelefoner, iPader og datamaskiner – og holdt hundrevis av avhør, sier Forssten.

Arbeidet har gitt resultater. Torsdag tok altså påtalemyndigheten ut tiltale mot elleve personer i det som beskrives som Sveriges hittil største miljøkriminalitetsetterforskning. Forundersøkelsen omfatter 45 000 sider. Det er ventet å høre 150 personer i rettssaken når den starter, kanskje til høsten.

Nekter straffeskyld

Konsernsjef Bella Nilsson har tidligere benektet straffskyld og sagt at hun var offer for et komplott.

– Jeg er hundre prosent uskyldig i alle anklager, sa Bella Nilsson til Svenska Dagbladet i 2021.

Også etter at tiltalen ble lagt fram denne uken nekter hun og alle de andre tiltalte straffskyld.

– På en måte er det bra at det endelig har kommet en tiltale, slik at hun kan forsvare seg i retten, sier hennes forsvarer Jan Tibbling til TT.

Kvinnens eksmann nekter også straffeskyld. Mannen og kvinnen startet avfallsselskapet NMT Think Pink i 2012. Begge er nå blant de fem personene som er siktet for alvorlig miljøkriminalitet.

Les også:

Think Pink-konsernets vekst og fall i Kretsløpet nr 1 2021

Overfylt og mulig ulovlig avfallsdeponi utenfor Stockholm brenner

Fare for brann i enda en av NMTs fyllinger

Avfallsskandalen i Sverige vokser